OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Teylers Museum

 
0.0
 
5.0 (1)
753   0   1   0   0
 
Schrijf een beoordeling
Teylers Museum
Teylers Museum is het eerste en oudste museum van Nederland. Museum van verwondering over kunst en wetenschap.
Het museum is genoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een rijke Haarlemse laken- en zijdefabrikant en bankier. Als aanhanger van de Verlichting had Pieter Teyler grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Bij testament liet hij zijn collectie en vermogen na aan Teylers Stichting, die onder meer de bevordering van kunst en wetenschap tot doel had.


Bij de uitvoering van het testament werd besloten een centrum voor kennis en onderwijs te stichten achter het woonhuis van Pieter Teyler. In Teylers Museum werden voorwerpen van kunst en wetenschap (boeken, natuurkundige instrumenten, tekeningen, fossielen en mineralen) onder één dak bijeengebracht. Dit was een revolutionair initiatief voortkomend uit de idealen van de Verlichting: een kennisinstituut door en voor burgers waar men zonder dwang van Kerk of Staat zelf de wereld kon ontdekken. In 1779 werd door Leendert Viervant begonnen aan het ontwerp van de Ovale Zaal die achter de woning van Teyler gebouwd zou worden. In 1784 werd deze zaal opengesteld voor het publiek en werd Martinus van Marum aangesteld als eerste directeur van het museum.


In de eeuwen daarna werd het museum uitgebreid. In de 19e eeuw werd het museum uitgebreid met een Leeszaal (1825), de Eerste Schilderijenzaal (1838) en de Tweede Schilderijenzaal (1892). In 1878 werd een nieuwe entree aan het Spaarne gebouwd naar ontwerp van de Weense architect Christian Ulrich. De Haarlemse architect A. van der Steur ontwierp de achterliggende zalen: de Eerste en Tweede Fossielenzaal en de Instrumentenzaal.[3] In 1990 was er een prijsvraag voor uitbreiding en verbouwing. Deze werd gewonnen door het bureau van Hubert-Jan Henket. Eerst werd het pand Zegelwaarden, op de hoek van de Bakenessergracht en de Nauwe Appelaarsteeg, verbouwd tot depot en kantoorruimte. Ook kwam er een zij-ingang aan de Nauwe Appelaarsteeg. Deze uitbreiding werd in 1993 voltooid. Daarna volgde in 1996 de bouw van een tuinzaal, waar het museumcafé in is gevestigd, en een zaal voor tijdelijke tentoonstellingen. In 2002 werd het woonhuis, links naast de ingang aan het Spaarne, verbouwd en ingericht als museumwinkel.[4] Het museum telt nu 12 tentoonstellingszalen.


Op 24 januari 2012 kondigde Teylers Museum aan te gaan samenwerken met Wikipedia. Het museum heeft een schrijfwedstrijd, de Teylers Challenge gestart, over onderwerpen die met het Teylers Museum te maken hebben. Het museum stelt daarvoor digitale informatie ter beschikking.[4][5]

(bron: wikipedia)

Locatie

Spaarne, Haarlem, 2011CH

Contact

Telefoonnummer
023 516 0960
Emailadres
Website
Alleen zichtbaar bij een uitgelichte vermelding - zie paketten

Toegangsinformatie

Toegangsprijzen
TOEGANGSPRIJZEN
Volwassenen € 12,50
Groepen (v.a.10 personen) € 10,00
CJP € 8,00
6 t/m 17 jaar € 2,00
Combiticket* € 17,50
* Met het combiticket bezoek je zowel Teylers als het Frans Hals Museum. Het ticket is 48 uur geldig.

Bezoekers-beoordelingen

1 beoordelingen

Algemene beoordeling 
 
5.0
Was het leuk? 
 
5.0  (1)
Klantvriendelijkheid 
 
5.0  (1)
Is het goed onderhouden? 
 
5.0  (1)
Leeftijdsgroepen toepassing 
 
5.0  (1)
Voldeed het aanbod? 
 
5.0  (1)
Heeft je al een account?
Beoordelingen (hoe hoger hoe beter)
Was het leuk?
Klantvriendelijkheid
Is het goed onderhouden?
Leeftijdsgroepen toepassing
Voldeed het aanbod?
Eindoordeel
Algemene beoordeling 
 
5.0
Was het leuk? 
 
5.0
Klantvriendelijkheid 
 
5.0
Is het goed onderhouden? 
 
5.0
Leeftijdsgroepen toepassing 
 
5.0
Voldeed het aanbod? 
 
5.0

Leuk en leerzaam voor iedereen!

Samen met mijn 6 jarige zoon de speurtocht gedaan (voor 8 jaar en ouder) en dat was perfect. Op deze manier heb je een leidraad om door het museum te gaan en loop je niet gevaar dat je overspoeld wordt met te veel fossielen, stenen en apparaten. En op deze manier kunnen we nog een paar keer gaan omdat er nog veel te zien is dat we nog niet gezien hebben.
We hebben ons een uur lang echt vermaakt en op deze manier krijgen kinderen ook lol in museau.

Positieve punten
Leuke speurtocht
Vriendelijk personeel
Mooi gebouw
Overzichtelijk
Lage toegangsprijs voor kinderen
Negatieve punten
geen
Zou je het aanbevelen?
Ja
Was deze beoordeling nuttig? 

Deze reviews op je eigen site?

 
0.0
 
5.0 (1)
Categorie: Musea
Leuk en leerzaam voor iedereen! (Written by Cristel Gous-Veefkind, April 24, 2017)
 
5.0
Get this widget View all widgets

Ben jij de eigenaar?

Welkom bij OpgroeiGids! Word nu gratis lid! Ontmoet ouders, leerkrachten en andere professionals. Deel ervaringen en informatie. Inspireer elkaar; stel vragen en leer van elkaar... Samen Opgroeien!
PSSST...Wist je dat je bij OpgroeiGids kunt sparen voor korting op de leukste uitjes en producten? Dus schrijf je snel in. Je spaart direct!
Geboortedatum
Dag
Of registreer met uw sociale account