OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Bewust Alleenstaand Moeder-schap

alleenstaand moeder

 Een BAM moeder word je niet zomaar

 Zoals de naam al zegt, word je BEWUST een alleenstaande moeder. Dat betekent dat je veel nadenkt, onderzoekt, voorwerk doet, maar ook praktische dingen uitpluist, en daarnaast ook een zoektocht voor de boeg hebt om een donor te vinden.

Kinderwens

Een kinderwens is een diep verlangen dat je niet uit kunt leggen aan iemand die zelf die wens niet heeft. Sommige vrouwen zijn geboren moeders.
Het leven loopt meestal niet zoals je zou willen en zoals je hoopt. Er zijn vrouwen die bijvoorbeeld voor het BAM-schap gaan omdat de biologische klok gaat tikken en er nog geen partner is. Er zijn vrouwen die al een kind uit een relatie hebben, na de beëindiging van de relatie toch nog een kind zou willen. En er zijn vrouwen, net als ik, die na het treffen van verkeerde mannen, geen man meer wil, maar wel een kinderwens hebben. Natuurlijk heeft ieder haar eigen verhaal en motivatie. Het belangrijkste is: Al deze vrouwen willen hun kinderwens vervuld zien worden.

Tot een keuze komen

Dat je je kinderwens vervuld wilt zien, is één ding, maar dat besluit maak je niet zomaar. Het is een grote verantwoordelijkheid, en zeker als alleenstaande, is het goed om te weten waar je aan begint. Naar mijn mening geldt dat net zoveel voor stellen met een kinderwens. Alleen als je vrijgezel bent, en dus alleen voor de verantwoordelijkheden opdraait, zul je je goed moeten verdiepen in wat het inhoudt om het alleen te doen.
Ik heb gekeken naar de financiën, hoe staan de financiën ervoor? Is er genoeg om een kindje in op te voeden? Zelf had ik een uitkering, maar door toeslagen en andere tegemoetkomingen wist ik dat mijn financiën stabiel genoeg waren om te kunnen betalen wat er nodig was. En ook praktisch ben ik creatief geweest door veel op gratis af te halen sites te reageren, via via gekregen, tweedehands gekocht. Ik heb echt geboft.
Naast de financiën, is er huisvesting. Heel simpel: is mijn huis groot genoeg en geschikt (of aanpasbaar) voor een kindje?
Hoe ziet mijn netwerk eruit? Ondanks dat je er alleen voor staat, wil je je zwangerschap delen. Heb je mensen in je omgeving om je te helpen? Voor vervoer? Als je hulp nodig hebt met het in elkaar zetten van een kamertje. Als je even tijd voor jezelf nodig hebt. En ga maar door… Heb je een vangnet?
Hoe zie je je leven met een kindje voor je? Hoe wil je het opvoeden? Hoe ga je het oplossen met werk? Of wanneer je niet werkt, met afspraken? Als je als alleenstaande ouder bent, kun je niet zeggen: "zeg schat, we hebben nog even luiers nodig. De kleine slaapt, ik ga even heen en weer." Je moet veel plannen en vooral rondom het schema van je kind.

Kun je het aan om alles alleen te dragen? Je kunt hulp hebben, maar er zijn altijd mensen die je teleurstellen, of laten vallen. Of gewoon bezig zijn op het moment dat je hulp nodig hebt, en dan komt de verantwoordelijkheid weer terug op joúw schouders. Niet om pessimistisch te zijn, maar realistisch. Het is belangrijk goed in te schatten waar je aan begint. Al kun je dat van tevoren niet echt voorstellen. 
Voor mij hielp het ook heel erg om contact met andere BAM-ers te hebben. Via facebook vooral. En informatie via websites vinden. Ik wist voor mezelf dat ik dit wilde. Maar besloot dit al in een periode dat het niet goed met mij ging. Ik heb heel hard aan mezelf gewerkt om mijn leven stabiel te krijgen met verschillende soorten hulpverlening. Met als doel: MAMA WORDEN.

Voorwerk

Als je het besluit genomen hebt ervoor te gaan, ga je concreet kijken naar hoe het werkt en hoe je het wilt. Allereerst houd je natuurlijk je cyclus bij. Wanneer ben je ongesteld? Je kunt temperaturen, ovulatietesten doen, sommige vrouwen voelen hun eisprong. Je doet onderzoek hoe een cyclus precies in elkaar zit. Als ik dag x ongesteld ben, heb ik dag y mijn eisprong. Als ik mijn eisprong heb, wanneer is het dan het gunstigst om de inseminatie te (laten) doen? En dat houd je bij. 

Op wat voor manier wil ik de inseminatie? Natuurlijk speelt hier ook je medische voorgeschiedenis mee. Ga je voor zelfinseminatie? Dat je het sperma zélf via een potje en een spuitje bij je binnenbrengt. En zijn er trucjes om het makkelijk te maken? Laat je je insemineren via een donorbank of gynaecoloog? Ik gun het niemand, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je vanwege medische redenen meer hulp nodig hebt om zwanger te raken.

En niet onbelangrijk: de donor...

Donor

Een donor is voor de wet een donor als er geen gemeenschap is geweest tussen de wensmoeder en de donor. Zodra een wensmoeder zwanger raakt door middel van gemeenschap, wordt de donor als verwekker en hiermee ook als vader gezien. Of deze het kind erkent voor de wet of niet. Hij zou kunnen proberen hiermee rechten en plichten als vader af te kunnen dwingen.

In Nederland is het niet meer toegestaan om een anonieme donor te hebben. Een donor moet zich op z'n minst beschikbaar stellen voor contact met een kind als het kind 16 is. Dit geldt voor álle donoren. Via spermabank, maar ook "eigen" donoren.

Nóg een wet is dat een donor ALLEEN een reiskostenvergoeding mag vragen voor de donaties en geen andere vergoedingen.

Het is natuurlijk mogelijk iemand uit je eigen netwerk te vragen als donor. Vragen is erg lastig. Het is een heftige vraag, en hoe goed het ook bedoeld is, je weet niet wat er tussen jullie verandert als je samen in zee gaat. Hopelijk gaat het zoals je wilt, maar over emoties kan niks écht voorspeld worden.

Er zijn verschillende manieren om via het internet in contact te komen met donoren. De afstand is fijn en je kunt samen je eigen regels maken. In bijvoorbeeld de betrokkenheid van de donor na een positieve zwangerschapstest. Het nadeel is net als bij een datingsite: er zitten ook altijd mannen die niet een zuivere motivatie hebben voor doneren.

Via het internet zijn er ook 'donorcontracten' te vinden die je kunt aanpassen op jullie afspraken. Er is wel een discussie tussen BAM-ers in hoeverre deze rechtsgeldig is op het moment dat het nodig is. Ik heb met mijn donor wel een contract getekend.

Ook via spermabanken kun je een donor vinden. Hier koop je buisjes sperma, voor een x aantal pogingen. Bij de spermabanken is niet zoveel informatie over de donor als wanneer je echt contact met elkaar hebt. Er zijn aspecten die je mee kunt nemen over de donor. Zoals lengte, haarkleur, iq, en nationaliteit. En zoals ik zei, kan een kind pas contactgegevens opvragen als hij/zij 16 jaar is.

Bij klinieken (die werken met spermabanken) krijg je een uitgebreide screening of je er goed over nagedacht hebt, en of je leven stabiel is om een kindje in te krijgen. Vervolgens kom je op een wachtlijst voordat je geholpen kan worden. Voor zover ik nog op de hoogte ben, word je pas geholpen met een leeftijd vanaf 30 jaar.

Zelf heb ik meerdere sites bekeken en veel oproepen gezien, en zelf ook 1 geplaatst op het internet om een donor te vinden. Ik vond het een fijn idee om zelf de regels te bepalen. En ondanks dat ik financieel sterk genoeg was, had ik ook weer niet de financiele middelen om €1000 voor 6 buisjes sperma (dus 6 pogingen) te betalen. En daarnaast… al had ik dat wél gehad: zou ik liever mijn geld besteden aan babyspulletjes dan sperma.

Zoals je al leest, is er veel voorwerk te doen vóór je überhaupt kunt beginnen met de pogingen om zwanger te worden.

Zwanger raken

Je hebt alles geregeld, georganiseerd, uitgeplozen, enz. Je weet hoe je het gaat doen; je donaties zijn georganiseerd, je bent op de hoogte bent van je cyclus; dan kun je gaan beginnen.
Dan gaat het "echte" werk beginnen. Je geeft je donor of kliniek een seintje als je je eisprong hebt, en je bent geïnsemineerd. Allereerst: je hoeft echt niet een half uur met je benen omhoog te liggen. Dan is het wachten. Vanaf je eisprong heb je gemiddeld 2 weken nodig tot de dag dat je ongesteld zou moeten worden. Dat is de dag dat je positief zou kunnen testen. Hormonen zijn gekke dingen en lichamen zijn niet echt te voorspellen. Sommige vrouwen testen met 10 dagen al positief en andere hebben nog een week langer nodig dan die 2 weken. Die tijd tot het testen, noemen ze het 'wachtbankje'. En die is zenuwslopend. Ik had heel snel de vermoeidheid. En gevoelige borsten, maar ik ben ook heel goed in mezelf gek maken. Maar ik was zelfs al zwanger met de eerste poging. Maar als je grondig onderzoek gedaan hebt naar hoe het werkt om zwanger te raken, weet je ook dat door gemeenschap, je lijf meewerkt om te helpen om zwanger te raken. Zo zwemt bijvoorbeeld sperma makkelijker als je nat bent. En krijgt het sperma een extra powerboost als je vlak na de zaadlozing een orgasme hebt, die het zaad naar de baarmoeder zuigt. Maar een beetje creatieve vrouw kan hier zelf ook wel trucjes bij verzinnen. Maar kunstmatig zwanger worden kan dus moeilijker zijn en langer duren dan met een partner. Mocht je het zelf doen, zal de gynaecoloog pas helpen op het moment dat je 1 tot 1,5 jaar geprobeerd hebt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me niet kan voorstellen hoe het voelt als je zo lang moet wachten tot het lukken wil. Maar hopelijk lukt het snel, liever nog meteen.

En dan ben je zwanger

Dan begint het. Alles waar je zo naartoe gewerkt hebt, heeft geleid tot dat kleine begin wat straks het kindje is wat je mag verwelkomen (ervan uitgaand dat het goed gaat tijdens de zwangerschap).
Het bizarre is dat hoe groot je wens ook is, of je nou BAM wordt, of met een partner bent. En misschien ben je wel samen met een vrouw waardoor je met een donor in zee gegaan bent. Maakt niet uit wat je situatie is, maar hoe je je het ook voorstelt voor je zwanger bent, en tijdens je zwangerschap, die emoties die je gaat voelen, gaan zóveel dieper dan je verwachtte. Die liefde gaat je nog dieper raken dan je hoopt. Wat je bij anderen ziet en ook voor jezelf wil, dat kun je je niet indenken.
Het is spannend en waanzinnig om het avontuur van het moederschap werkelijk te gaan starten.
Mijn zwangerschap liep anders dan verwacht. Wat we toen als flinke bekkeninstabiliteit zagen, was eigenlijk het begin van mijn fibromyalgie. Ik had niet dat stralende als ik hoopte. En zwangerschap kan soms zwaar vallen met alle kwaaltjes. Maar ik wist: het is het waard.

De kroon op mijn werk

Ik heb ook een zware bevalling gehad. Zonder complicaties, en met een gezond jongetje op mijn borst als eindresultaat. Eindelijk was hij daar!
In mijn kraamweek zou ik op donderdagochtend mijn zoontje zelf in bad doen. Helaas was zijn temperatuur te laag en mocht hij niet in bad. Die ochtend gingen we buidelen in de hoop dat zijn temperatuur iets omhoog zou gaan (later bleek dat hij net als ik een lage standaard temperatuur heeft). Hij werd in zijn luier op mijn blote borst gelegd. Goed toegedekt onder de dekens en een celstofmatje dat de warmte vast moest houden. De kraamverzorgende gaf ons onze privacy en liet ons even alleen. Even tijd samen tussen alle voedingen, luiers, wasjes, controles, bezoekjes en regeldingen. Even écht tijd voor moeder en zoon. In de tijd dat we samen waren kwam alles van de jaren ervoor langs in mijn gedachten als een film. Ik zag hoe diep ik heb gezeten, de obstakels die ik overwonnen heb, mijn jeugdtrauma's die ik een plekje gegeven heb, de mensen die ik om me heen gekregen had vanuit een isolement en eenzaamheid en meer. Alles kwam langs. Ik hield vol, met als doel: MAMA WORDEN. En ik keek naar mijn kleine kereltje. Ik wist dat het niet makkelijk zou worden, maar dat ik ook geen makkelijke weg achter me had liggen. Ik wist dat hij de beloning was van al mijn harde werk. Meer dan een beloning. Meer dan de kers op de taart. Hij was de kroon… De kroon op al mijn werk. Hij was mijn doel. En nog steeds. Ondanks alle strijd en moeites die het leven op ons pad geeft, is hij de reden waardoor ik doorga, niet omdat ik moet, maar omdat ik het beste ervan wil maken voor hem. Ik wil het beste uit mezelf blijven halen. Waarom? Omdat hij het beste in mijn leven is, en ik hem dat wil laten weten. Ondanks dat ik nu getrouwd ben, en ik 2 belangrijke mannen in mijn leven heb, is hij nog steeds mijn prioriteit. Gelukkig geldt dat ook voor mijn man. Het was geweldig om 14 maanden Bewust Alleenstaande Moeder te zijn. Maar het is ook geweldig om te zien dat mijn man, ook zoveel van hem kan houden. Ik zou het niet anders hadden gedaan als ik de tijd zou terugdraaien. Zelfs niet met de moeilijke en zware dingen op mijn pad.

Hij was mijn doel, hij is de kroon op mijn werk, en dat zal hij altijd blijven. 

0
Moeder zijn zonder mijn moeder

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."