OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Hypnobirthing

Hypnobirthing

Wat is hypnobirthing?

Topmodel Doutzen Kroes beviel onlangs van prachtige dochter Mylenna Mea. Ze vertelde in RTL Boulevard dat ze de geboorte goed had doorstaan, mede dankzij hypnobirthing. Hypnowattes? Hypnobirthing! Wat dat precies is, vroegen we aan verloskundige Imke van Soest.

b2ap3_thumbnail_BtzFzk2CUAEjLSu.jpg

Van Soest werkt in haar praktijk inmiddels 1,5 jaar met deze methode en geeft ook cursussen Hypnobirthing. "Ik las ooit een stuk over de HypnoBirthing® Monogan method en toen vielen de puzzelstukjes in elkaar. Dat was precies wat ik kon gebruiken in mijn werk, want zo kon ik vrouwen beter naar hun lichaam laten luisteren. Ik heb de opleiding gevolgd in Schotland. Er was zoveel wat ik kon gebruiken tijdens de baringen. Ik merkte dat het echt hielp."

Ademhalingsoefeningen

Toekomstige ouders leren in vijf bijeenkomsten van 2,5 uur alles over ontspannen en loslaten tijdens de bevalling. Er bestaan ook cursussen die het in 1 dag doen, maar dat is niet volgens de officiële HypnoBirthing Monogan method. Herhaling is essentieel om zelfhypnose aan te leren. "Dit doen we door ademhalingstechnieken te oefenen om daarbij het loslaten van angsten aan te leren; het angst-spanning-pijn syndroom te doorbreken. Het woord hypnose brengt soms misverstanden met zich mee. Vrouwen komen niet in een hypnose terecht, dat is een groot misverstand. Ik neem niet de controle over. Je bent alleen in een diepe staat van ontspanning, maar nog steeds bewust 'bij'. Net als tijdens het autorijden: dan dwalen je gedachten ook weleens af en heb je ineens je bestemming bereikt. Je bent alert, maar wel even 'weg'."

Van Soest vertelt dat er binnen HypnoBirthing® een grote rol weggelegd is voor de vaders. "Vaders worden bij alles betrokken. Ze krijgen handvatten aangereikt om hun vrouw zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens de bevalling. Ook zij leren ademhalingsoefeningen, die voor hen natuurlijk ook van pas kunnen komen."

Toch staan vaders niet altijd te springen om mee te doen aan haar cursus. "Vaak zie je dat mannen in het begin erg sceptisch zijn. Ik sta erop dat ze meekomen. Vaak hebben ze een of twee lesjes nodig om overtuigd te raken, maar als ze eenmaal bezig zijn dan zijn ze er blij mee. Ze gebruiken zelfs bepaalde ademhalingstechnieken elders, op hun werk of bij de tandarts. Dan blijven ze ook rustig."

Angsten loslaten

Volgens de verloskundige ervaart iedereen pijn op een andere manier. "Daarom is het belangrijk je goed bewust te zijn van wat je voelt en wat je om dat moment nodig hebt. Hoe je reageert, bepaalt mede hoe je de pijn ervaart. Met simpele oefeningen valt er echt iets aan die pijn te doen."

Geboorteplan

Samen met haar cliënten maakt Van Soest, net als bij haar reguliere patiënten, een geboorteplan, zodat ouders over de bevalling nadenken en hun wensen kunnen aangeven en precies weten wat hen te wachten staat. "Hierin worden de wensen wat betreft de bevalling genoteerd: wie knipt de navelstreng door en wanneer, wil de moeder de baby direct op haar buik of juist niet. Allemaal belangrijke dingen voor een goede binding van het kind met de moeder en partner. Je weet dan precies waar je aan toe bent en dat geeft vertrouwen."

Slagroom

Zelf is Van Soest moeder van drie zeer jonge kinderen. Bij haar laatste kindje gebruikte ze zelf ook de Hypnobirthing methode. "Nou heb ik het geluk gehad dat geen van mijn bevallingen echt moeilijk waren, maar mijn laatste kindje was wel gelijk de plezierigste bevalling, echt het slagroom op het toetje. Ik was er bewust bij en luisterde beter naar mijn lichaam. Normaal blijf je vaak de hele tijd in bed liggen, maar van houding veranderen kan al zoveel schelen. Als je wilt lopen doe dat dan! Of als je anders wilt liggen of op een stoel wil zitten, moet je dat gewoon doen. Je zal je gelijk al beter voelen."

Pijnloze bevalling

Een helemaal pijnloze bevalling kan Van Soest niet beloven, maar volgens haar kom je een heel eind. "Wie goed naar haar lichaam luistert, zal merken dat dingen makkelijker en minder verkrampt gaan. Je helemaal diep ontspannen en je angsten loslaten, zullen ervoor zorgen dat je de pijn niet bewust meemaakt en dat zal je bevalling een stuk mooier maken."

Artikel telegraaf

Video over Hypnobirthing 

Een pechvogel ontmoet een geluksvogel
Slaap kindje slaap....

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."