OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Wat te verwachten bij een gastouder.

Wat te verwachten bij een gastouder.

Jullie zijn zwanger, en de moeder wil na de bevalling toch weer gaan werken. Er zal dus iemand voor de baby moeten gaan zorgen in de periode dat papa en mama werken. Wie gaat dit doen? Opa en oma, de mensen bij een crèche of een gastouder. De keuze is voor iedere ouder niet even makkelijk. Maar wat kun je nu bij een gastouder verwachten?

Een gasouder is een persoon die kinderen opvangt vaak in haar/zijn eigen huis. De kinderen worden dus in een gezinssituatie opgevangen. Het is kleinschaliger dan in een creche. Vaak blijven ze vanaf baby tot 4 jaar bij dezelfde gastouder wanneer er een goede klik is, dit maakt dat het huis van de gastouder een 2de thuis wordt. De kinderen weten hier dat net als thuis er bepaalde regeltjes gelden en dat het leuk is om net als thuis de gastouder te mogen helpen als ze wat groter zijn. Wanneer er boodschappen gedaan moeten worden, gaan de kinderen gezellig mee naar de winkel. Dit is voor veel kinderen een leuk uitje. Het is dus eigenlijk net als thuis. De kinderen draaien gewoon mee in het huishouden van de gastouder. Natuurlijk zijn er wel wat aanpassingen, maar je probeert een zo'n gewoon mogelijk leefritme te creëren.

Doordat het bij de gastouder kleinschaliger is, heb je vaak wat meer tijd om  1 kind  wat meer aandacht te geven als hij of zij dat nodig heeft. Vaak als de kleintjes in bed liggen heb je tijd om andere dingen te doen met de wat grotere kinderen. Wanneer iedereen wakker is, leren de grotere kinderen ook even op hun beurt te wachten of te helpen. (flessen melk schudden, luiers aangeven, trooosten ect.)

Leerproces voor kinderen, laat ze in hun eigen waarde, leer ze zelfstandig spelen, maar ook dingen in groepsverband doen zodat ze op jonge leefdtijd al leren te delen, maar ook iemand met rust te laten als ze daar behoefte aan hebben. Voor kinderen die thuis nog geen broertje/zusje hebben is het leuk om in een klein groepje te zitten, het is leuk en leerzaam. Thuis krijgen ze alle aandacht van papa/mama en bij de gastouder leren ze dat ze ook wel eens even moeten wachten voor ze aan de beurt zijn. Eigenlijk voelt het aan alsof je al wat ' broertjes en zusjes' hebt.

De opvang bij een gastouder is vaak ook flexibeler dan bij de crèche. Je neemt niet een aantal uren per dagdeel af, maar het aantal uur dat je opvang nodig hebt. Voor de een is dat misschien maar 4 uur terwijl dat voor de ander 9 uur is. Ook al komen kinderen op verschillende tijden binnen, probeer je als gastouder toch een zo regelmatig mogelijk ritme per kind aan te houden. Vaste tijden van eten/drinken, slapen, speleln enz. Want zoals onze oma al zei, voor ieder kind is rust, regelmaat en reinheid heel belangrijjk voor de ontwikkeling en groei van onze kinderen.

Zijn jullie op zoek naar een gastouder/ crèche ga dan bij diverse gastouders/crèches langs om te kijken wat het best bij jullie past. Voor sommige gezinnen is het ook een optie om beide te combineren.

 

Koning Willem houdt van gezelschapsspelen. Wedden?
Meesjes
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 27 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."