OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Ook mama's zijn soms moe

Moeders zijn ook moe

 Ook mama's zijn soms moe

Het is een hele heftige maand. Alleen al met alle feestdagen in het vooruitzicht en alles wat daarvoor geregeld en gedaan moet worden. Alleen Sinterklaas slokt al de nodige energie van ons op met drie kleine kinderen. Ik vraag me geregeld af hoe het allemaal moet, hoe ik het voor elkaar krijg en hoe ik het allemaal in ga plannen zodat het haalbaar is voor ons allemaal. Maar is het eigenlijk haalbaar? Ik kan je vertellen; ik ben moe en ik zet alles voort op de automatische piloot.

Perfectionistisch en chronisch ziek

Ik ben een moeder, behoorlijk perfectionistisch. Alles moet kloppen en goed genoeg zijn. Daarbij heb ik graag alle drie mijn kinderen tevreden. Maar de realiteit leert me dat er eigenlijk altijd wel één van de drie niet helemaal tevreden is. Dan baal ik. En ik realiseer me dat ik hele hoge eisen stel aan mezelf. Ik kan het mezelf behoorlijk moeilijk maken en achteraf bedenk ik wel eens dat het allemaal veel simpeler kan. Naast moeder zijn, huishouden en wat er allemaal bij komt kijken ben ik chronisch ziek. Ik heb Multiple Sclerose. Toch ontken ik dat vaak tegen mezelf en strijd ik enorm om die leuke moeder te zijn, vol energie, die mijn kinderen verdienen. Toch voel ik aan het eind van de week en in maanden zoals deze dat ik moe ben. Dat ik geen zin heb in alles en dat ik soms nee moet zeggen om het allemaal vol te houden. Vaak genoeg ga ik over deze grenzen en zijn er dagen dat ik weinig kan hebben, dat ik meer dan moe ben, chagrijnig, snel geprikkeld. Ik heb gewoon mijn dag niet.

Zorgenkindje en taboe

Dan heb ik het extra moeilijk met ons 'zorgenkindje'. Ik weet dat ik dan niet reageer zoals ik zou moeten reageren en dan botsen we enorm. We hebben dan allebei onze dag niet. Dat gaat gewoon niet samen. Ik weet dat er veel meer ouders zijn die het moeilijk hebben met het gedrag van één of meer kinderen. Dat wordt helemaal niet zo bespreekbaar gemaakt. Het lijkt wel een taboe. Het mag niet bestaan. Ik merk dat zelf ook wel eens. Dan pas ik me aan en doe ik alsof het er niet is. Maar het is juist goed om het uit te spreken, om hulp te vragen en je zorgen te delen, want ook mama's zijn soms moe. En als mama's moe zijn, dan weten we het soms ook niet meer. Dan staat het huilen ons soms nader dan het lachen.

Tijd voor jezelf

Komt gelijk in me op dat wij moeders soms tijd moeten maken voor onszelf. Ik ben bijna 6 jaar moeder en ik weet van mezelf dat ik weinig tot geen tijd voor mezelf heb en maak. Dat vind ik erg lastig. Dan moet ik loslaten en ik heb graag de controle. Terwijl, die enkele keer dat ik er even tussenuit ben, mij dat erg goed doet en ik weer nieuwe energie heb voor een volgende dag. Dan kan ik beter omgaan met driftbuien, ruzies onderling en een grote mond. Ze schijnen nogal veel redenen te hebben om ruzie met elkaar te maken. Gelukkig staat daar tegenover dat ze ook erg leuk en lief met elkaar kunnen spelen.

Hoe doen jullie dat? Hebben jullie genoeg tijd voor jezelf? Of een bepaalde manier om goed door deze maanden heen te komen? Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van andere ouders!

Even vallen en gewoon weer opstaan?!
8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
 

Reacties

Susan Traag op maandag 27 november 2017 10:00

Hoi Joyce,

Moeder is de overtreffende trap van moe;-)
Herkenbaar. Ook je zoektocht naar het aangeven van je grenzen en meer tijd voor jezelf.
Hier tips hoe je meer tijd krijgt voor jezelf. https://www.opgroeigids.nl/leeshoek/blog/lekker-in-je-vel/8-tips-meer-tijd-voor-jezelf-als-moeder

Dank voor je mooie blog!

Hoi Joyce, Moeder is de overtreffende trap van moe;-) Herkenbaar. Ook je zoektocht naar het aangeven van je grenzen en meer tijd voor jezelf. Hier tips hoe je meer tijd krijgt voor jezelf. https://www.opgroeigids.nl/leeshoek/blog/lekker-in-je-vel/8-tips-meer-tijd-voor-jezelf-als-moeder Dank voor je mooie blog!
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."