OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Van pijn naar puur

Pure aandacht voor je kind

Wanneer ik mijn zoontje van bijna 2 in bed leg 's avonds, lig ik regelmatig nog even naast hem. Even bidden, knuffelen en kletsen en hij vindt het fijn om niet alleen in slaap te vallen. Ik had eerst het idee dat het niet hoort om bij je kind in bed te liggen als hij in slaap valt. Dat hij daar niet zelfstandig door wordt, dat ik hem ermee verwen. Dat kan allemaal waar zijn. Maar die tijd is me inmiddels enorm waardevol.

Zorgzaam zonder ouderrol

Ik had vanwege mijn chronische ziekte (fibromyalgie) een zware dag, waar mijn zoontje heel erg op reageert. Hij wil me altijd graag troosten. Door te knuffelen en kusjes te geven en gewoon lekker bij me zitten. Als ik zo'n last van de pijn heb, kan ik aanrakingen niet verdragen. Lichamelijk doet alles me zeer en dreunt alles door. Emotioneel doet het pijn omdat ik me realiseer door mijn ziekte niet de moeder te kunnen zijn die ik wil zijn. Ik lever een grote strijd, want ik wil hem geruststellen. Ik wil hem duidelijk maken dat het maar een moment is, maar alsnog is hij maar 2. Hij voelt aan dat het niet goed gaat met mij, maar hij snapt niet waarom. Het is maar iets kleins om bij hem te liggen 's avonds, maar het helpt hem. Hij voelt aan dat mijn pijn zakt, hij voelt aan dat het moment weer voorbij is. En ben ik weer degene die voor hem zorgt in plaats dat hij degene is die mij troost. Het is vertederend dat hij zo bezorgd is. Maar ik ben me er bewust van dat ik hier voorzichtig in moet zijn. Dat ik waakzaam moet blijven in dat hij geen ouderrol gaat aannemen. Hierin is het erg zoeken. Hem kind laten blijven, maar niet het zorgzame ontmoedigen. Zorgzaamheid is een prachtige karaktereigenschap in deze egoïstische maatschappij.

Alleenstaande moeder

Als ik hem dan zo dicht naast me heb en de geruststelling zie, als ik hem zie toegeven aan zijn vermoeidheid, dan smelt ik. Dan zie ik mijn kleine, lieve kereltje. En kijk ik met verwondering. Denk ik na over welke weg ik heb afgelegd om dit prachtige ventje naast me te hebben. De weg om als alleenstaande zwanger te raken, een zware zwangerschap en een bevalling en van baby tot peuter. Wat een weg. En nog maar zo kort eigenlijk. Elke keer opnieuw de verwondering.

De verbazing dat ik mama ben

Het is zó cliché dat moeders zeggen dat het zo snel gaat. Aan de ene kant verbaast het me steeds weer hoe hard hij gaat. Hoe hij zich ontwikkelt, hoe zijn knappe koppie steeds weer een beetje verandert. Maar als hij zo naast me ligt, is hij ook nog maar zo klein. En vergeet ik ook alle ongehoorzaamheid en driftbuien. Als hij naast me in slaap valt, ben ik vol liefde en ben ik zo trots. Trots op hem en trots op mijzelf. Ik kijk ook met verbazing. De verbazing die ik voelde met de eerste echo, waar je ziet dat je werkelijk een kindje in je buik hebt. De verbazing dat ik hem voor het eerst vast kon houden na zijn geboorte, dat hij er werkelijk was. Diezelfde verbazing heb ik nog steeds. Dat ik mama ben. Soms slokt het leven zelf me zo op, dat ik me daar niet bewust van ben. Maar als ik zo naast hem lig, raakt dat me.

Liefde en verwondering

Liefde en verwondering zorgen dat ik doorga. Dat ik aan mezelf werk in plaats van te zwelgen in zelfmedelijden en in een depressie weg te zakken. Liefde en verwondering die ook als een pijnstiller werkt. Liefde en verwondering zorgen dat ik voorbij kan kijken aan de driftbuien en zijn dwarse gedrag.

Pure aandacht voor je kind

Dit is quality time. Waarbij ik even in de zevende hemel ben en tegelijkertijd met mijn voeten op de aarde gezet word. Waarin bepaald wordt wat belangrijk is.
Geen knuffels omdat hij gevallen is, of iets goed te maken heeft. Geen knuffel omdat ik weg ga of een slechte dag heb. Nee, pure knuffels. Knuffels die je beiden diep raken.
Dus of het verantwoord is of niet, en de mensen die het ongepast vinden; ik kan de redenaties begrijpen. Maar ik zou willen zeggen: probeer het eens. Echt pure tijd. Geen telefoon, televisie en andere gezinsleden. Geen huishoudelijke klusjes. Echt totaal geen afleiding. Pure aandacht voor je kind.

Helaas slaapt hij en stap ik zachtjes uit zijn bed. Geef hem een laatste kus en fluister een laatste 'houjou' (is de hou van jou in ons gezin). Uitkijkend naar morgen. De gezellige momenten van de dag, de grappige blikken. En vooral: de pure knuffels voor het slapen gaan. 

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Petra den Houdijker op zondag 26 november 2017 21:04

Wat een mooie keuze om BAM te zijn. Ik ben ook alleenstaand maar gescheiden. Ik moet om de twee weken mn kinderen a hter laten bij hun vader en dat doet zeer. Ik gun ze alles maar wil ze altijd bij me hebben! Geniet van elk moment want ja ze worden echt heel snel groot! Mijn oudste al bijna 7 en ik weet alles nog zo goed.... Jongste volgende maand al weer 5. Mijn meissie, mijn alles.

Wat een mooie keuze om BAM te zijn. Ik ben ook alleenstaand maar gescheiden. Ik moet om de twee weken mn kinderen a hter laten bij hun vader en dat doet zeer. Ik gun ze alles maar wil ze altijd bij me hebben! Geniet van elk moment want ja ze worden echt heel snel groot! Mijn oudste al bijna 7 en ik weet alles nog zo goed.... Jongste volgende maand al weer 5. Mijn meissie, mijn alles.
Karin Schrijver op maandag 11 december 2017 13:47

Ja Ik snap wel dat dat zeer doet. Ik moest al heel erg wennen om mijn partner toe te laten en hem ook zijn ding met mijn zoon te laten doen. Dat deed al zeer. Hij was niet meer van mij. Bij jou is het pijnlijk omdat er nog veel herinneringen aan vast zitten. Sterkte. En dankjewel voor je compliment.

Ja Ik snap wel dat dat zeer doet. Ik moest al heel erg wennen om mijn partner toe te laten en hem ook zijn ding met mijn zoon te laten doen. Dat deed al zeer. Hij was niet meer van mij. Bij jou is het pijnlijk omdat er nog veel herinneringen aan vast zitten. Sterkte. En dankjewel voor je compliment.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."