OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Spelen en kids

Spelen en kinderen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor kinderen is spelen de manier om de wereld om zich heen te ontdekken. Het gaat als vanzelf. Niemand hoeft ze te vertellen dat ze moeten spelen. Als we kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om te spelen, dan laten ze fantastisch spel zien. Ik geniet daar van! In mijn blogs over spelen en kids deel ik graag mijn enthousiasme, mijn ervaringen en mijn kennis over spel en spelen.

Drukke jongens en verjaardagsfeestjes? Dat kan heel goed samengaan!

Drukke jongens en verjaardagsfeestjes? Dat kan heel goed samengaan!

Een verjaardagsfeestje met jongens is een hele uitdaging......

 

Vaak heb ik gedacht dat het beter andersom kon zijn: mijn dochter in de wintermaanden jarig en een gezellig binnenfeestje met verkleden en meidengetut en mijn zoon in de zomer jarig en een buitenfeestje met veel actie. Maar bij ons was het net andersom. Mijn dochter is midden in de zomer jarig en mijn zoon net na de kerst. Dat heb ik leren accepteren. En uiteindelijk is het altijd goed gekomen met die feestjes van ze.

 

Zo liep ik tijdens een wandeling langs de IJssel bij Deventer, ook even door het Worpplantsoen en over het daaraan grenzende terrein van de camping. In de boom op de camping hing een vlieger. Die hing er al een tijdje zo te zien. Vast van kinderen die in de zomermaanden hier hadden gekampeerd dacht ik. Wat sneu voor ze dat zo'n vlieger daar is blijven hangen.

 

En terwijl ik terugliep naar huis ontstond een idee voor het feestje van mijn zoon dat zeer binnenkort zou plaatsvinden.

 

Ik schreef een brief namens de twee kinderen die tijdens de zomer op de camping verbleven en met hun vlieger veel plezier beleefden. Graag zouden ze de vlieger terug willen hebben en via deze brief vroegen ze om hulp van de jongens die op het feestje van mijn zoon aanwezig waren. Of zij de vlieger wilden zoeken en uit de boom konden halen?

Daar waren deze jongens wel voor te vinden. Natuurlijk wilden ze dat!  Dus handschoenen aan, mutsen op, laarzen aan en op naar de camping, nu meteen! 

 

Het was koud en op het terrein van de camping was het zwaar ploeteren in de stevige, plakkerige kleigrond. Ondanks dat, is er een hele tijd gezocht naar de vlieger. De brief ging mee en de aanwijzingen werden opgevolgd. En daar hier de vlieger!

Eindelijk gevonden, werd is er zeker een uur lang van alles geprobeerd om de vlieger uit de boom te halen. 

 

Een genot om te zien met welke fantastische ideeën deze kinderen kwamen om het te proberen. 

 

Maar de vlieger zat te vast. Het was echt niet mogelijk. Dus liepen we zonder resultaat naar huis en hebben we via een brief kenbaar gemaakt dat het helaas niet gelukt was. De jongens kregen onze complimenten voor hun doorzettingsvermogen en hun goede ideeën en mochten thuis aan de slag om zelf een vlieger te maken. Dat werd een groot succes! 

De brief zou worden verstuurd, maar was al snel niet meer het belangrijkste. Waar vooral flink over gekletst werd, waren de avonturen en hun heldendaden. En de vlieger die ze mee mochten nemen naar huis. Feestje geslaagd.

Dankzij de tocht naar buiten door de kou en het geploeter in de klei, werd het een heldenavontuur. 

 

Onlangs vroeg ik me af of die vlieger er nog zou hangen en ben ik met mijn zoon op zoek gegaan. De vlieger hebben we niet meer gevonden, maar de tocht was wel een avontuur.  Twee keer moesten we het water over. Eerst via een bruggetje vol met gaten en daarna via een omgevallen boom.

Mijn zoon heeft me aangemoedigd de boom te nemen, maar zorgde ondertussen ook voor een alternatief: er lag een stalen plaat die hij over het water plaatste. 

 

b2ap3_thumbnail_stijger-over-water.jpg

                                                                        

b2ap3_thumbnail_boom-over-water.jpg

   

 

 

  Ik koos voor de boom en genoot van tocht die we samen maakten. Ik zag dat er

  oplossingen werden gevonden voor de obstakels onderweg en ik overwon mijn twijfel

  Dat is wat het buiten zijn in de natuur je kan leren: creatief denken, grenzen verleggen

  en voelen wat je kunt.

 

 

   

 Helemaal niet erg om geen vlieger te hebben gezien, het was het avontuur

 dat telde deze middag.

 

  Zin om zelf een leuke vlieger maken? Dan kan heel makkelijk met een plastic zak en wat

   touw. Kijk op deze site : http://www.knutselidee.nl/vakantie/vliegeren.htm 

 

Veel plezier!

 

Tijdens het samenspelen kunnen kinderen veel leren...
Landelijke dag tegen Pesten 19 April 2014

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."