OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Het Paasontbijt

Het Paasontbijt

Hij stond al enige tijd in mijn agenda: Paasontbijt op school. Ik had geen idee wat me te wachten stond, tot ik afgelopen vrijdag een verfrommeld briefje onderin de schooltas van mijn kersverse kleuter vond. Aan de ene kant stond de naam van een kind met een lijstje ontbijtwensen. Aan de andere kant de uitleg. "Het lijkt ons leuk om de kinderen zélf een ontbijtje te laten maken voor een ander kind in de klas." 'Wat leuk!' dacht ik nog. "...in een mooie verpakking, bijv. in een mooie schoenendoos" las ik verder. "Wij willen u verzoeken u strikt aan de invullijst te houden... Niets meer, niets minder. Gezonde verrassingen zijn natuurlijk wél welkom... De mooi versierde Paasdoos neemt uw kind mee..."

Nu moet ik toegeven dat deze brief meer vragen bij me opriep dan antwoorden. Wat bedoelden ze precies met "mooi versierd"? En hoe ging ik dat samen met mijn kleuter doen? Had mijn kleuter trouwens zélf ingevuld wat hij wilde eten? En moesten we nu "niets meer, niets minder" in de doos doen, of een "gezonde verrassing"? Had ik trouwens al gezegd dat mijn kleuter en ik geen knutselkampioenen zijn? Dus raapte ik woensdagmiddag alle moed bij elkaar, kocht wat crêpepapier en doe-het-zelf-paasmandjes, en ging samen met mijn kleuter aan de knutsel. Dat viel nog niet mee, maar het resultaat kon ermee door, zo dacht ik.

Tot ik donderdag de hoek om fietste bij de school. "Kijk nou, allemaal versierde schoenendozen!" riep ik nog blij naar mijn kleuter. Maar toen ik beter keek, werd ik steeds een beetje bleker. Hoe dichter ik bij school kwam, hoe meer de horde ouders en kinderen op een carnavalsoptocht begon te lijken. De eerste 'schoenendoos' die ik beter bekeek was bedekt met een mooie, strakke kroon, stijlvol versierd met haasjes en paaseitjes. De volgende schoenendoos was omgetoverd tot een Teletubbie-waardig lentelandschap. Voelde ik me eerst nog lichtelijk gegeneerd over mijn eenvoudige met crêpepapier ingepakte schoenendoos, hoe meer ouders ik passeerde, hoe meer het angstzweet me uitbrak. Een complete konijnenfamilie, kuikentjes die uit eieren kwamen, Paashazen met manden vol schitterende paaseieren, bomen, paastakken, kippetjes en lammetjes. Je zou bijna vergeten dat er ook nog schoenendozen met ontbijtjes onder deze waanzinnige en steeds groter wordende kunstwerken hingen.

Gelukkig bleken meer van de "nieuwe ouders" deze ervaring te hebben. "Ach, volgend jaar beter" mompelden we tegen elkaar. Op de fiets naar huis begon ik al druk te brainstormen over wat ik volgend jaar zou kunnen maken als Paasdoos. Tot ik ineens bedacht: 'Maar wat wil ik nou eigenlijk? Dat ík ga bewijzen hoe creatief ík ben? Of dat mijn kleuter iets moois voor een klasgenootje mag maken?

Een prachtig voorbeeld vond ik het weer: dit hele Paasdozen-fenomeen. Een voorbeeld van hoe wij ouders elkaar 'gek' kunnen maken. Door de angst ons kind onder te laten doen voor andere kinderen. Door de angst om een kind misschien wel iets minder (moois) te geven dan zijn/haar klasgenootjes. Of door onze behoefte aan erkenning? (Hoeveel Paasdozen zullen er op Facebook of instagram zijn beland?) De les die ik hieruit trek? Als wij al zo'n behoefte hebben aan 'goed genoeg' zijn, hoe belangrijk is het dan om onze kinderen precies dát gevoel te geven?

Dag van de Aarde - 5 prachtige docu's
Kleuter mag weer kleuter zijn!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."