OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.

Je kind voor het eerst naar school. Moeilijk of niet?

Je kind voor het eerst naar school. Moeilijk of niet?

Voor het eerst naar school

Ik herinner mij het nog alsof het gisteren was; de 1e schooldag van mijn kinderen. 

Wat vond ik het spannend en moeilijk. Dagen van te voren had ik het schooltasje, inclusief alle benodigdheden al netjes klaar staan. Ik had al 100 keer verteld wat er allemaal ging gebeuren op school, zodat ik er zeker van was dat er geen verrassingen zouden zijn voor mijn kinderen. Wat wilde ik ze nog graag beschermen tegen de grote buitenwereld!

Loslaten

Het begin van het loslaten was daar. Mijntjes afscheid verliep wat moeizamer dan Pepijn bij zijn 1e schooldag 2 jaar later. Maar Mijntje was dan ook de 1e die naar school ging en dat vond ik extra spannend. En dat voelde zij natuurlijk ook.

Ik probeerde mij groot te houden voor haar, want als ik mij zorgen maakte, ging zij dat natuurlijk ook doen. Ik weet heel goed dat je die emoties overdraagt, maar ooh wat vond ik het moeilijk! Ratio en gevoel gingen op dat moment even niet zo goed samen. En dan ging Mijntje ook nog eens huilen bij het afscheid. Het liefste had ik haar op dat moment weer mee naar huis genomen, om haar de hele dag niet meer los te laten, maar ik wist ook dat ze er toch een keer doorheen moest. Dus ik deed wat voor haar het beste was op dat moment, ook al voelde dat zeker niet zo! Ik hield het afscheid zo kort mogelijk, gaf haar een dikke knuffel en kus en zei dat ik van haar hield. Vervolgens gaf ik haar aan de juf. Wat nog niet meeviel, omdat ze zich als een aapje aan mij vast klampte. Nog één keer omkijken en zwaaien en met de tranen over mijn wangen liep ik de klas uit.

Waarom is het nu zo verdomde moeilijk om je kind los te laten?! Ik ben die ochtend de stad ingegaan om mijzelf heerlijk te verwennen met nieuwe kleding, lekkere koffie en fijne smeerseltjes. Toen ik haar weer uit school mocht halen en stond te wachten bij het hek en haar naar buiten zag komen met haar rugzakje om, grote ogen zoekend naar mij, schoot ik weer vol. Wat was ik trots op haar! De 1e dag zat erop. 

In de herhaling

En 2 jaar later was mijn kleine vriendje aan de beurt. Ik vond het weer spannend en moeilijk, maar gelukkig hoefde Pepijn niet te huilen bij het afscheid. Dat maakte het toch wat makkelijker. Kus, knuffel, "daag lieverd, ik hou van je!" en ineens had ik 2 schoolgaande kinderen. Nu zijn we alweer 3 jaar verder en gaat Mijntje na de vakantie naar groep 4 en Pepijn naar groep 2.

Alvast veel plezier lieverds op jullie 1e schooldag!

Gaat jouw kind binnenkort voor het eerst naar school?

Of zit jouw kind al op school?

Leuk als je jouw ervaring met ons wil delen!​

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."