OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.
Fontgrootte: +

Op zijn kerst best

Op zijn kerst best

Inmiddels was ons meisje 16 maanden oud. Het was 1e kerstdag 2010 en wij vierden deze mooie dag, net als ieder jaar, traditiegetrouw in mijn ouderlijk huis.

Samen met mijn zus, zwager, moeder, oma en mijn neefjes.

Op de één of andere manier word ik van kerstmis altijd een beetje melancholisch en nu mijn partner en ik inmiddels zelf een kindje hadden, vond ik dit soort dagen nog specialer. Met mijn moeder die jarig is op 1e kerstdag, een mooi versierde kerstboom, daaronder tientallen cadeautjes en iedereen op zijn paas best (of noem je dat tijdens kerst dan kerst best?) aangekleed, is het altijd één groot en gezellig feest. Mijntje zag er te schattig uit in haar jurkje.

Toen nog niet wetende dat dit één van de laatste keren zou zijn dat ze een jurkje aan zou trekken, want onze dame wist al snel wat ze wilde en dat gold ook voor haar kledingsmaak.

Mijntje is nu eenmaal geen meisjesmeisje met haarbandjes, rokjes, jurkjes en tierelantijntjes.

Ze wilde broeken aan, stoere gympen en stoere shirts (van wie zou ze dat nu weer hebben?)

In het begin ging ik de strijd met haar om kleding nog wel eens aan, totdat ik besefte dat het eigenlijk een prachtige eigenschap is, zo'n duidelijke eigen smaak.

Ik verplaatste mij in haar en bedacht mij hoe vreselijk ik het zou vinden als iemand mij zou dwingen om bepaalde kleding aan te trekken die ik echt niet mooi vind. Dan zou ik de hele dag ongelukkig en onzeker rond lopen. Want zeg nu zelf; je voelt je toch een stuk zekerder en fijner als je blij bent met wat je aan hebt en dat geldt dan natuurlijk ook voor een kind.

Dus jurkjes, rokjes verbannen naar een andere kast (in de hoop dat ze toch ooit nog een keer van gedachten zou veranderen). Ach, dat mag je toch wel hopen als moeder.

Nu was het ook weer niet zo dat Mijntje alles mocht bepalen, maar ze mocht wel meebeslissen.

Dus 's-ochtends legde ik twee setjes kleding voor haar klaar en daar mocht ze uit kiezen.

Wilde ze die allebei niet aan, dan trok zij uiteindelijk toch aan het kortste eind, want ze was tenslotte 16 maanden en dan hebben de ouders het naar mijn mening toch echt nog voor het zeggen.

Maar na dit een aantal keren op deze manier gedaan te hebben wist Mijntje heel goed wat de bedoeling was en gaf dit ook nauwelijks meer problemen.

Naast het feit dat ik zoals ik al zei 1e kerstdag heel speciaal vind, werd deze dag nog specialer door het nieuws dat wij te vertellen hadden. Ik was weer zwanger, nog maar 5 weken, maar als ik de champagne en alle andere heerlijke wijnen laat staan, weet toch echt iedereen wel hoe laat het is! Een aantal weken later bleek dat ik dezelfde dag uitgerekend was als de geboortedag van Mijntje. Al met al een prachtige dag en volgend jaar kerst zouden we met zijn viertjes zijn.

7 valkuilen voor ouders waardoor kinderen slecht l...
Temperamentvol kind. Heb jij er ook één?

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."