OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Zomaar korte dingetjes die in mij opkomen of die ik mee maak waarvan ik denk dat het leuk is om te delen met andere ouders en verzorgers.
Aanbevolen 

Osmo, Spelen en Leren tegelijk

Osmo, Spelen en Leren tegelijk

We mochten bijna het hele pakket van Osmo testen. Numbers, Words, Newton, Masterpiece,Tangram en Coding.

Het is uitgeprobeerd door 2 heel verschillende tester maar met een ding gemeen met heel veel enthousiasme. Niene (8) en Caspian (6) hebben eerst onder mijn begeleiding en daarna zelf alle spelletjes uitgeprobeerd.

Wat is het eerste wat opvalt? Het ziet er allemaal super netjes uit

Wat valt er nog meer op?. Als je zelf eerst even een account aanmaakt en wat inleest is het heel gemakkelijk op te zetten en zolang je de instructies (in het Engels) maar opvolgt op het scherm kom je gemakkelijk in het spel. Ik merkte meteen dat de kinderen het vaak sneller door hebben wat de bedoeling is dan ik omdat ze nu eenmaal meer ervaring hebben met spelletjes op computers en ipads dan ik.

Allereerst wat algemene bevindingen.

Degelijk gemaakt, alles voelt stevig aan. Mooie kleurenen aantrekkelijke layout van de apps.

De spelletjes spelen gemakkelijk en er is weinig begeleiding nodig. Op onze oudere ipad is het soms wat langzaam en moet je wat geduld uitoefenen omdat het niet altijd meteen reageert.

In het begin had ik ook wat moeite met het inloggen dat ik via email had gedaan. Dat was niet zo handig omdat ik nooit mail lees op de ipad en het inloggen via email met een activatiemail gaat. Je kan ook met password inloggen dat is dan gemakkelijker. Het opzetten van profielen kan alleen vanuit de app en niet vanaf je login gewoon op de website.

Je kunt met je account ook goed zien welk profiel wat heeft gedaan en waar ze precies zijn gebleven.

Het is belangrijk dat je genoeg licht hebt anders reageren de apps niet altijd even goed. Vooral Coding en Newton hebben daar last van.

Masterpiece, Niene's favoriet, is een app waar je een wit vel papier voor de ipad neerlegt en naar het scherm kijkt waar je je blad en potlood ziet maar ook de lijntjes van het te tekenen object. Als je het project bewaard kun je ook terugkijken hoe je het getekend heb in een soort van filmpje. Niene merkte terecht op dat het ook wel een beetje lijkt op de Xoomy. Ik vroeg haar of ze het niet een beetje saai vond om dingen over te trekken maar ze zei zelf dat ze er toch wel wat van leert en dat blijkt wel uit hoe ze nu zelf dingen na tekent. Het gaat echt met sprongen vooruit.

Bij coding kunnen de kinderen aan de hand van blokjes het poppetje naar de juiste plek krijgen en hem ook de juiste dingen laten doen. Dit gaat met kleine stapjes. Elk loop blokje kan ingezet worden voor alle richtingen door de pijltjes te draaien. Andere blokjes zijn voor springen en stoppen. Je kunt alle stappen tot 5 keer laten herhalen. De blokjes zijn erg goed gemaakt en het spel is ook erg intuïtief. De kinderen vinden het allebei erg leuk maar ik merk wel dat de levels erg lang zijn en je kunt ook gewoon met de simpelere oplossingen er komen. Je hoeft niet de complexiteit in. Dat betekent wel dat het een beetje een "dom" spelletje wordt als ze dit doen. Dus als ouder, begeleider moet je wel goed in de gaten houden of ze de uitdagingen aan gaan en zich er niet te makkelijk van af maken. Het idee is erg leuk.

Newton duurde even voordat ik door had hoe het werkte maar het is echt een heel interessant spel. Je kunt het spelen met een whiteboard en een uitwisbare stift, dat is wel de meest handige methode maar je kunt ook een wit vel met een potlood of zelfs je handen proberen.

De bedoeling is dat je kogeltjes, die afgeschoten worden via je eigen getekende lijntjes zo stuurt dat je de grote bollen kunt laten ontploffen nadat ze een aantal keer zijn geraakt.

Niene heeft het met haar handen geprobeerd en dat was erg leuk ondanks dat we een beetje weinig licht hadden maar Caspian is echt heel erg handig er mee. Hij tekent kromme lijntjes en bouwt er op die manier een soort knikkerbaan van. De snelheid wordt minder door de kromme lijntjes en zo "stuurt" hij de kogeltjes.

Numbers is eigenlijk vrij snel te makkelijk zo op het eerste gezicht maar ze hebben er wel wat mee gespeeld. Je verzamelt visjes door sommetjes te maken of met dobbelsteen stippen of echt met getallen. Je mag niet te veel water bollen mee nemen want dan loopt de bak over en is je spel af. Grappig om te zien dat Caspian wel met meer dan twee dobbelsteentjes sommen kan maken maar dan wat meer aarzelend mee was bij de cijfers. Het leuke is dat er ook een beetje tactiek bij komt kijken en je moet bedenken welke kant de waterbollen op rollen zodat je er niet teveel naar beneden laat komen.

Words is standaard in het Engels en dat is voor ons wel goed, het is een leuke manier om gelijk wat Engels te leren. De woordjes zijn niet heel erg moeilijk. Het is in feite een soort galgje maar wel met plaatjes erbij dus dan heb je gelijk een hint. De kinderen vonden het allebei wel leuk om te doen maar grijpen niet echt terug naar dit spel. Je kunt je eigen libraries maken en ook downloaden vanaf een soort publieke library.Tangram is precies wat het zegt. Je bouwt tangram figuren na die op het scherm verschijnen. Eerst makkelijk en langzamerhand steeds moeilijker. Vooral Niene heeft het tot nu toe het meest gedaan.

Concluderend denk ik dat het absoluut de moeite waard is om Osmo aan te schaffen. Het is erg degelijk gemaakt en ziet er uitnodigend uit. De spellen zitten goed in elkaar. Of de kinderen er heel erg lang mee blijven spelen is voor mij wel de vraag. Maar je zou het dan ook goed met anderen samen kunnen doen en de set af en toe van huishouden laten wisselen. Op die manier is het denk ik ook zeker een mooie aanwinst voor scholen.

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."