OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Sinterklaas - verlanglijstjes wereldwijd

Sinterklaas - verlanglijstjes wereldwijd

De dagen worden korter, buiten is het koud en guur. Sinterklaas is aangekomen in ons koude kikkerland. Nederlandse kinderen zetten ook dit jaar weer vol verwachting hun schoen, gevuld met mooie tekeningen en verlanglijstjes voor de goedheiligman. En niet te vergeten een wortel voor Amerigo het paard.

Elk jaar dan komt hij weer, met een stoomboot vol met pakjes. Dit keer was de Zuiderhaven in Groningen het toneel van de landelijke intocht. Sint en Piet werden er verwelkomd door duizenden uitbundige kinderen langs de kade. De komende weken zullen ze overal in het land te zien zijn.

Maar niet alleen in Nederland. Heb je er wel eens over nagedacht hoe dat nu moet met Nederlandse kinderen van expats en emigranten? Wel, die kunnen ook gewoon hun schoentje zetten. Sinterklaas en de Zwarte Pieten gaan namelijk de hele wereld rond! Het is een reislustige goedheiligman.

Dus ook hier in Engeland werden bij ons thuis de schoentjes gezet. Voorzien van de mooiste knutsels. En ja hoor, de Pieten hadden ons huis weten te vinden, want de volgende dag zat er een cadeautje in. Ze hadden bij het klimmen door de schoonsteen overigens wel het haardscherm omgegooid.

Mijn kleine meisje kon weer opgelucht ademhalen. Want stel je nou toch voor dat het cadeautje dat voor haar bedoeld was, naar ons oude huis zouden worden gebracht. Hoe weet Sinterklaas nou waar de Nederlandse kindjes wonen?, is een relevante vraag voor kinderen die in het buitenland vertoeven. Daar hadden we in Australië wat op gevonden - een poster op het raam: Sinterklaas, ik woon hier

Sinterklaas ik woon hier - klein 59c34

Niet alleen Sinterklaas reist heel wat af, maar ook Nederlandse gezinnen komen van heinde en verre op het 5-december-gebeuren af. Wij reisden vanuit outback Australië 1600 kilometer naar Perth voor de intocht en viering van Sinterklaas. Het was hoogzomer. Met een snelle speedboot kwamen ze aan in de jachthaven. Het witte paard was vervangen door een witte open sportwagen. Wat zal die arme man het warm hebben gehad bij 38 graden Celsius. 

Sinterklaas in Perth 1769a

Wist je dat er bijna 13.000 Nederlandse kinderen Nederlands onderwijs in het buitenland volgen? Wereldwijd proberen veel van die gezinnen - en anderen - de sinterklaastraditie in ere te houden. Er worden pepernoten gebakken, sinterklaasjournaal gevolgd, markten gehouden, suprises gemaakt en feesten georganiseerd. Al dan niet ondersteund door social media. De Nederlandse gemeenschap wereldwijd lijkt druk te zijn met de voorbereidingen. Als dat geen imagined community is.

Op Curaçao werd de Sint ontvangen door duizenden enthousiaste kinderen. In Singapore is de intocht dit weekend voor honderden kinderen een moment waar ze al weken naar uit kijken. Sinterklaas wordt daar jaarlijks welkom geheten door de directeur van de Hollandse School en de Nederlandse ambassadeur. In Mumbai, India zullen Sinterklaas en de Pieten per boot aankomen bij de Gateway of India. In Dubai verruild Sint zijn paard Amerigo voor een kameel, evenals in Egypte. En ook in Brazilië, Zuid Afrika, Indonesië, China, Thailand, Costa Rica, Noorwegen, Engeland, Bangladesh en zelfs Ethiopië, weet ik dat de voorbereidingen voor het sinterklaasfeest in volle gang zijn.

Sinterklaas op kameel ed1b0

Het zal nog een hele klus worden om alle schoentjes en verlanglijstjes van de goedgelovige kinderen wereldwijd te vinden. Eén ding is zeker, Sinterklaas en de Pieten zijn geweldig goed in planning en logistiek.

Wat een wereldreiziger, die goedheiligman!

Fijne feestdagen allemaal.

Last minut...
Oma's tuin
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."