OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.

Vakantie met kinderen. Ontspannen of niet?

Vakantie met kinderen. Ontspannen of niet?

Nog heel even

In het midden van het land is de zomervakantie al begonnen. Ons gezin "mag" nog 2 weken naar school/werken voordat wij kunnen genieten van onze welverdiende rust!

Maar is het eigenlijk wel zo rustig en relaxed om met je kind(eren) op vakantie te gaan?

Eerst thuis ontspannen

Ik zie veel gezinnen die meteen vertrekken naar hun vakantiebestemming, zodra de schoolvakantie begonnen is. En met meteen, bedoel ik dan ook echt meteen! De schoolbel is gegaan, vakantie officieel gestart en de kinderen lopen vanuit het schoolplein rechtstreeks naar de volgepakte auto om naar verre of andere oorden te vertrekken.

Ik moet er zelf niet aan denken. Vakantie is voor mij niet enkel naar een andere plek gaan, maar ook gewoon thuis eens even rustig aan kunnen doen.

Dus, uitslapen met zijn allen, kinderen die heerlijk bij ons in bed kruipen als ze 's-ochtends wakker worden en manlief en ik echt nog geen zin hebben om op te staan.

Uitgebreid ontbijten, geen gehaast om op tijd op school/werk te zijn.

We plannen niets, want dat moeten we allemaal het hele jaar door al, om nog enig overzicht te kunnen bewaren in ons leven.

Kortom alles mag, niets moet!

We doen enkel en alleen waar we zin in hebben.

Wat een luxe! Heerlijk vind ik het!

En de kinderen ook, is mijn ervaring.

Zo hangen we de ene dag in en rondom huis, lezen we een boek,speelt de jongste urenlang met zijn duplo, doen we een dutje midden op de dag, gewoon omdat het kan, gaan lunchen op een leuke plek, naar een speeltuin, spelen de kinderen hele dagen buiten (mits het weer het toelaat) en nemen manlief en ik nog maar eens een slok van die overheerlijke wijn, omdat we morgen toch niets hoeven!

Vakantiekriebels

Maar na een kleine week begint het dan vaak wel te kriebelen en willen ook wij weg.

Dit jaar is de bestemming; Frankrijk. Ik kijk ernaar uit, maar niet naar de reis er naar toe!

Ok, we beginnen altijd vol goede moed en zijn (met name ik dan!),tot in de puntjes voorbereid.

Voorbereiding

Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Toch?

Als de auto volgeladen is met de halve huisraad (waarom neem ik ieder jaar weer veel te veel mee!), spelletjes voor onderweg achterin bij de kinderen liggen, broodjes, snoepjes, drinken, liga's, stukjes komkommer, boekjes en knuffels binnen handbereik zijn (HEEL erg belangrijk namelijk dat je er snel bij kan, als het zeuralarm afgaat bij één van de kinderen!) en ik als enorme control freak! al tig keer het huis van boven naar beneden doorgelopen ben omdat ik eenmaal beneden aangekomen toch weer twijfel of ik dat raam op zolder nu dicht heb gedaan, kunnen we dan eindelijk vertrekken.

Toch? Of voor de zekerheid toch nog maar even checken of de diepvries wel goed dicht is en de lampen uit zijn. "Maaaaaaam!! Gaan we nu?!""

"Ja, mama moest nog even een paar dingen controleren!"

Vertrek

"Ok jongens, let 's go!"

Heb ik de achterdeur nu op slot gedaan?

Aan de voorbereiding kan het dus niet liggen. Ik zit voorin met mijn voeten in mijn nek en heb hoogstwaarschijnlijk een hernia bij aankomst, maar, er kan ons niets gebeuren.

"Hebben we er zin in?!"

"jaaaaaaa!", word er vanaf de achterbank geroepen.

Maar als dan na ongeveer een half uur de jongste vraagt: "zijn we er al bijna mama?", dan zakt de moed even in mijn schoenen.

Zucht!

Onderweg

De eerste paar uurtjes gaan altijd redelijk goed, maar na 100 keer 'ik zie ik zie wat jij niet ziet' gedaan te hebben, de luister cd's niet meer om aan te horen zijn, de kinderen inmiddels groen zien van misselijkheid en bijna door het plafond van de auto heen stuiteren van al het snoep en de suikers die ze gehad hebben, wil ik nog maar één ding: DIE AUTO UIT!!

Maar gelukkig, op het moment dat het zover is, zijn we dan meestal bij onze tussenstop aangekomen.

Even andere geluiden aan mijn hoofd dan die van de kinderen, een glaasje wijn en ontspannen.

We plannen altijd een tussenstop, gewoon omdat ik vind dat de vakantie al moet beginnen op het moment dat je vertrekt thuis en die niet pas begint als je half overspannen na een autorit van 12 uur aankomt op je bestemming.

Een hotelletje voor de avond en nacht, volgende dag uitgebreid ontbijten, dan nog een paar uurtjes 'ik zie ik zie wat jij niet ziet' en dan aankomen bij je bestemming.

Vanaf daar gaat het relaxen, dat we vanaf de 1e dag thuis dat we vakantie hadden al ingezet hebben, gewoon door.

En op de terugweg, hebben we weer hetzelfde scenario, zodat we gewoon relaxed thuis komen, na maximaal een halve dag aan één stuk rijden en op een christelijk tijdstip arriveren. Dus, dat de winkels nog open zijn, we de koelkast weer lekker vol kunnen gooien, we allemaal weer even kunnen wennen en nog een paar dagen hebben om ook thuis weer te acclimatiseren. En dan pas weer aan het werk/naar school.

Maar zover is het nog niet.

De vakantie hebben we nog tegoed.

Rest mij jullie nog een hele fijne zomer en vakantie te wensen met veel mooi weer en vooral ontspanning!

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."