OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Vandaag eten we ijs

Vandaag eten we ijs

"Zullen we vandaag ijsjes eten?" roept mijn dochter van twee enthousiast terwijl ze me verwachtingsvol aankijkt. "IJsjes? Het is hartstikke koud buiten! En het is toch geen feest vandaag?" roep ik verbaasd. "Wel!" zegt ze strijdlustig. "Wat voor feest is het dan?" Ze denkt even na en roept dan: "Blauwe feestje!" "En wat vieren we dan vandaag?" "Dat we samen ijsjes eten!"

En ineens denk ik weer aan de moeder die ik op het schoolplein sprak. Afgelopen jaar heeft zij na een veel te korte zwangerschap haar zo ontzettend gewenste dochtertje verloren. Het verdriet is enorm: om het verlies van dit meisje, om het gemis van een tweede kindje, en om de wetenschap dat er waarschijnlijk geen tweede kindje gaat komen.

De moeder vertelde over Wereldlichtjesdag: de jaarlijks terugkerende dag waarop overal ter wereld om 19.00 uur lichtjes worden aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Terwijl deze moeder vertelt hoe mooi het was, denk ik aan de mensen uit onze kerk die na een voldragen zwangerschap hun baby verloren. En aan die zoveel zeggende jongensfiets die ik op een graf vlakbij die van Harmens oma zag staan.

Een dag voor Wereldlichtjesdag werd de oma van Harmen begraven. Drieënnegentig jaar werd ze, ruim 66 jaar getrouwd en 71 jaar samen geweest met de liefde van haar leven. Samen kregen ze vijf kinderen, zo'n twintig kleinkinderen en ruim veertig achterkleinkinderen. Zelden heb ik een dankbaarder mens gezien dan oma. "Wat een wonderlijke weg..." waren haar laatste woorden.

Ik kijk naar mijn dochter en denk aan dat andere meisje van twee... Dat meisje dat net een zusje heeft gekregen en nu een kwaadaardige tumor blijkt te hebben. Als ik alleen al denk aan wat haar ouders moeten doorstaan, word ik intens verdrietig...

Het leven is zo onvoorstelbaar onvoorspelbaar... "Geniet van dit mooie leven!" zei mijn lieve vriendin voordat ze op 23-jarige leeftijd aan kanker overleed. "I've had the Time of my Life." klonk het tijdens de prachtige foto-reeks op haar begrafenis. Ik kijk nog eens naar mijn dochter en besluit: Vandaag eten we ijs. Om te vieren dat we samen ijsjes eten...

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."