OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.

Mag jouw kind frisdrank drinken?

Mag jouw kind frisdrank drinken?

Mag jouw kind frisdrank drinken? Of een drinkpakje mee naar school nemen?

Mijn kinderen in ieder geval niet.

De grootste oorzaak van gaatjes in de tanden, komt door het nuttigen van drinkpakjes. Hiermee doel ik op: pakjes fristi, chocomelk, appelsap, sinaasappelsap en alle andere gesuikerde sappen.(Let op, ook fruitsappen!) En naast het feit dat het ontzettend slecht is voor de tandjes, kunnen die suikers op den duur ook nog eens zorgen voor overgewicht. 

Vaak vragen ouders mij: "maar wat drinken jouw kinderen dan?" Nou, water dus! En melk. Daarnaast mogen ze 1x per dag een beker sap (roosvicee of karvan cevitam).Meer niet. En dan mogen ze zelf kiezen of ze een beker sap mee naar school nemen, of die bewaren voor na schooltijd. En dan dus een beker melk en water mee naar school nemen."Maar mijn kinderen lusten geen water!", krijg ik vaak te horen van ouders.Ieder kind lust natuurlijk gewoon water, het is eerder zo dat ze er waarschijnlijk geen zin in hebben aangezien ze de zoete drankjes die ze inmiddels kennen, prefereren boven water. Een kind kent namelijk geen frisdrank of andere zoete drankjes, totdat je het als ouder toedient bij je kind. En water is soms ook best saai. Dat vind ik ook wel eens. Maar dan doe ik er bijvoorbeeld een schijfje limoen in. Dit is minder zuur dan citroen, dus voor kinderen vaak lekkerder.Of gewoon wat frambozen of aardbeien. En het ziet er nog leuk uit ook. 

Zijn mijn kinderen hierdoor zielig? Nee hoor! Ik leer ze gewoon wat goed voor ze is en leg ook uit waarom al die suikers niet goed voor ze zijn. Mijn kinderen accepteren dit moeiteloos. Ze hebben nog nooit geprotesteerd hierover. En waarom niet? Omdat ik hier heel consequent in ben en dat weten ze gewoon. Mijn oudste (6 jaar) kiest zelfs bijna altijd voor water. Ook al mag ze 1x per dag een beker sap van mij. Dan nog kiest ze daar bijna nooit voor.

Mogen mijn kinderen dan nooit eens een glaasje appelsap? Jawel hoor. Bij speciale gelegenheden. Op een verjaardag bijvoorbeeld, of als we met ze uiteten gaan. En dat vinden ze dan vervolgens ook geweldig! Waarom? Omdat ze het dan extra waarderen en het op deze manier speciaal blijft en geen gewoonte wordt. En dat moet het ook blijven als het aan mij ligt. Frisdranken zoals cola, fanta, etc. die krijgen ze echt helemaal niet. Ze kennen het ook niet, dus dan missen ze het ook niet.

Hoe denk jij hierover?

Ik lees graag je reactie.

...

drinkpakjes schoolkinderen zijn suikerbommen

Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Cola is al extreem zoet met zo'n vijf suikerklontjes per glas.

Starten met groentenhap maakt nog geen groentenlie...
3 redenen om van school te wisselen
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."