OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.
Aanbevolen 

Mama, bestaat Sinterklaas dan niet?!

Als je kind het geheim van Sint ontdekt.

Wat een hele gewone ochtend leek te worden, verliep onverwacht ineens heel anders. Zowel voor mijn dochter als voor mij.

DÉ ONVERMIJDELIJKE VRAAG

Tijdens het ontbijt zegt Mijntje ineens uit het niets: 'mama, de tandenfee bestaat niet hè (dat wist ze al)? Doe jij dan ook de cadeautjes in onze schoen?!' Totaal onvoorbereid op deze vraag, verslikte ik mij in mijn koffie! Toen ik daar vervolgens eerlijk op antwoordde dat ik dat inderdaad deed, kwam meteen DÉ onvermijdelijke vraag: 'BESTAAT SINTERKLAAS DAN NIET?!'

VERDRIET, ONGELOOF EN BOOSHEID

Toen ik daar (na enig twijfelen) 'nee' op antwoordde betrok haar hele snoetje. Verdriet, ongeloof en boosheid spreidde zich tentoon. Ik kreeg een brok in mijn keel. Hoe vaak had ik dit scenario de afgelopen jaren al doorgenomen in mijn hoofd? Ik dacht dus ook dat ik voorbereid zou zijn op deze vraag, maar toch overviel het mij. En vooral de emotie bij mij had ik niet aan zien komen. Toen ik dat verdrietige snoetje zag, maar vooral ongeloof en het gevoel dat ze dus jaren voor de gek gehouden was (zo zei Mijntje het letterlijk),voelde ik mij schuldig. Ik had het gevoel dat ik mij moest verantwoorden, maar dit was nu niet echt het ideale moment. Haar jongere broertje liep ook rond en we stonden op het punt om naar school te gaan.

SPECIAAL GEHEIM

Ik heb Mijntje toen even meegenomen naar de gang. Mijn vriend had het geheel meegekregen en leidde de jongste af. Ik keek Mijntje aan en zei in eerste instantie dat ik heel goed begreep dat ze nu verdrietig was en misschien ook wel boos. En dat dat ook mocht. Maar dat ik ook tegelijk heel trots was op haar, omdat ze al zo groot werd. Vervolgens zei ik tegen haar: 'maar Mijntje, weet je dat jij nu een heel speciaal geheim hebt?'  Haar ogen werden groter en begonnen weer te stralen. 'Er zijn nog heel veel kindjes die wel in Sinterklaas geloven, net als Pepijn', (haar broertje) en vervolgens somde ik nog wat namen van vriendjes en vriendinnetjes op. 'En jij weet het nu, maar je mag dat niet verklappen. Dat is ons geheim!'

VRAGENVUUR

Vervolgens werd ik overspoeld met vragen: 'maar wie is dan die Sinterklaas die hier elk jaar bij ons thuis komt? En is die Sinterklaas die altijd op het kasteel komt, weer een andere dan? En die Pieten die altijd met Sinterklaas meekomen naar ons huis, zijn die dan ook niet echt? En zet iemand anders dan gewoon de zak met cadeautjes voor de deur?!' Alle kwartjes begonnen ineens te vallen bij Mijntje. Althans daar leek het op. Een gevoel van opwinding, spanning, ongeloof en teleurstelling maakten zich van haar meester.

Maar meer tijd om het erover te hebben, was er niet. Mijntje moest naar school. Terwijl ze met haar broertje en papa weg fietste, keek ze mij nog even aan. Ik gaf haar een knipoog en vervolgens verscheen er een lach op haar gezicht. Ik had met haar te doen dat het jarenlange geloof in een mooie traditie, nu in duigen viel. Maar tegelijkertijd voelde ik ook een enorme trots! Kleine meisjes worden groot!

Gelooft jouw kind nog in Sinterklaas?

Of is hij/zij inmiddels ook achter het 'geheim'?

En hoe reageerde jouw kind daarop?

Leuk als je dit met mij wil delen.

Lieve groet,

Joyce

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."