OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Spelen en kids

Spelen en kinderen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor kinderen is spelen de manier om de wereld om zich heen te ontdekken. Het gaat als vanzelf. Niemand hoeft ze te vertellen dat ze moeten spelen. Als we kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om te spelen, dan laten ze fantastisch spel zien. Ik geniet daar van! In mijn blogs over spelen en kids deel ik graag mijn enthousiasme, mijn ervaringen en mijn kennis over spel en spelen.
Aanbevolen 

Buikpijn van het lachen

Buikpijn van het lachen

De pijnlijke realiteit in opvoed- en onderwijsland onder de loep.

Gisteren, donderdag 13 oktober, was er in Deventer de grote Omdenktheatershow van Berthold Gunster te zien. Ik hoorde van een vriendin dat ze zou gaan en wenste haar veel plezier, maar waarschuwde haar ook voor buikpijn en tranen: beide van het lachen. Het is namelijk een hilarische show over opvoeding en onderwijs. Berthold weet ons zo scherp een spiegel voor te houden dat veel dagelijkse situaties in opvoeding en onderwijs, waarvan wij denken dat ze van enig nut zijn, pijnlijk herkenbaar worden in hun onzinnigheid. Als moeder van twee kinderen, 19 en 16, en met jarenlange ervaring als professional in het onderwijs, durf ik mezelf best ervaringsdeskundige te noemen. Daar komt bij dat ik met mijn jongste, een zoon, de ins en outs van het passend onderwijs heb mogen ervaren en daar nu nog de naschokken van voel. Vandaar pijnlijk, maar dat even terzijde.

Terug naar de show. De avond begint met het gegeven van een vader en een zoon. De zoon wil graag drummen. Heel zijn lichaam schreeuwt om bewegen en drummen is zijn grote passie. De vader vindt dit, om geheel eigen goed bedoelde en opvoedkundig verantwoorde redenen, niet goed. Hij ziet de toekomst van zijn zoon anders. En zie daar het conflict. Meer ga ik van de show niet verklappen, maar velen met mij kunnen zich voorstellen dat dit op allerlei manieren gaat wringen. Een drummer in de dop heeft ruimte nodig, veel ruimte. Van een ouder vraagt dit incasseren.

Ben je daar niet tegen bestand, of plaats je dit drummen onderaan de ladder van te kiezen hobby's, dan gaat het een keer mis. Zoonlief kan niet anders dan zijn passie nastreven en zal dit links- of rechtsom steeds blijven proberen.

Tijdens een lezing van Mark Mieras, wetenschapsjournalist en onlangs ook in de schouwburg te zien, werd duidelijk dat de wetenschap heeft aangetoond dat de hersenen als het ware aansturen op gedrag om je te laten groeien en verder te ontwikkelen in dat wat je nog moet nog moet leren, of in dat waar je goed in bent. Deze jongen kan excelleren! Tot zover de opvoeding.

Het beeld van een vader die niet wil inzien dat zijn zoon wellicht iets anders nodig heeft, omdat hij denkt dat zijn aanpak leidt tot een mooie toekomst, kun je makkelijk vervangen door het beeld van een leerkracht die deze jongen in de klas heeft. Laten we even kijken: Een druk kereltje, ook daar natuurlijk, dat het liefst wil bewegen. Maar dat mag niet tijdens de les, zo is de leerkracht ooit verteld.

Uit onderzoek blijkt echter dat bewegen in de klas tijdens de les juist goed is voor het leren en dat even bewegen tussen de lessen door de scores zelfs flink omhoog brengt! Aldus de wetenschap volgens Mieras.

Los daarvan is het voor de jongen uit de show van levensbelang dat zijn behoefte ook hier gezien wordt. Klinkt logisch, alleen doet het merendeel van de ouders en de leerkrachten dit niet:ècht kijken naar de behoefte van het kind. Want dat vraagt om maatwerk. En al staat dit in allerlei schoolplannen, als je echt vraagt om maatwerk is het antwoord vaak: " Ja, maar....dan moeten we dat voor iedereen doen." Niks maatwerk. Gelukkig heeft Berthold ook een show gemaakt om ons te leren omdenken.
Dit schrijvende gaan mijn gedachten weer naar staatssecretaris Dekker.
Ik zie hem al zitten in de zaal, naast Jet Bussemaker. Hoe herkenbaar is het voor ze? Heeft Sander kinderen? En Jet? Mocht dat zo zijn, dan hebben ze vast niet vaak aan het hek gestaan om hun kinderen uit school te halen. Veel te druk met carrière en culturele uitjes. Laat ik ervan uitgaan dat Jet de show voor een deel herkenbaar zal vinden. En misschien zelfs pijnlijk.
Bij Sander stel ik me zo voor dat hij het niet snapt.

Dat hij denkt: " Wat is dit voor onzin?" En dan vertrekt. Weg subsidie Kunst en Cultuur. Net als bij de wetenschap: Het moet wel een doel dienen!

We nemen het hem maar weer niet kwalijk. Hij is waarschijnlijk geen ervaringsdeskundige op dit gebied en snapt daarom niet dat de onzin die hier wordt getoond, de keiharde realiteit is van een wereld van betweters waar onze kinderen mee te dealen hebben. Je zal niet begrepen worden als kind, dan heb je wel een probleem! Het goede nieuws is dat Gunster wel een doel heeft met zijn shows. Ik raad Sander Dekker aan naar deze show te gaan, te blijven zitten, na te praten met Berthold en Jet mee te nemen. Ik hoor haar graag lachen. Als is het maar als een boer met kiespijn. Veel plezier samen!

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."