OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Passend Onderwijs in de praktijk

Passend Onderwijs in de praktijk

 Passen(d) in onderwijs

Mam, je mag op mijn feestje komen

Mooi kunnen kleuren, maar ook boos worden, behulpzaam zijn en ook even niet willen delen. Kleuterklas was ooit nog echt spelenderwijs leren. Mijn zoontje als vierjarige, net een paar maanden in de kleuterklas, kwam gisteren thuis met z'n halve naam al uitgeschreven (m) AX, herkent letters en kan al heeeeel veeel tellen… Wat hij leert neemt hij vrolijk mee naar huis, liedjes, spelletjes, ideeën om met vriendjes te gaan doen: spelen. En de meest recente, mam ik moet je wat zeggen in je oor: 'Je mag op mijn feestje komen en bij mij thuis spelen.' Hij weet het allemaal al, maar geduld en frustratie, oei.. blijft lastig!

Korte wenperiode

Sociale normen zijn net zo belangrijk als aandacht voor vaktechnisch leren. Toch vind ik dat - alle indrukken en ervaring  met peuterspeelzaal, kdv en kleuterklas tot zover bij elkaar genomen - van een 2-jarige niet verwacht kan worden dat hij stil moet zitten. Van een kleuter niet dat hij niet driftig mag worden of schoppen. Ik steun CJG hier in die stelt dat dat niet zo heel gek nog is. Voorleven kan een heel groot goed zijn. En toch zijn nog veel meer zaken net zo belangrijk, wat vindt een kind moeilijk of makkelijk? Mijn indruk is dat de wenperiode steeds korter lijkt te worden. Vliegen we niet te strak door de bocht?

Passend of niet?

Ouders en scholen zouden ruimte hebben om met elkaar samen te werken volgens Passend Onderwijs. Veel ouders zie ik ongemakkelijk binnen komen elke dag. Weer anderen zie ik voorbij komen bij ouderbijeenkomsten, die zich zowel positief als negatief durven uit te spreken.

Ik kwam gisteren een plaatje tegen van een lerarenbeweging. Van een meisje wat op een bank lag bij een psycholoog, denk ik dan. Ze deelde huilend mee dat ze op school had geleerd dat de aarde om de zon draaide en niet om haar. Veel wat non-verbaal en ook verhalend op mij af is gekomen, wordt met het zien van een dergelijk plaatje dan weer in een apart licht gezet. Jammer, alhoewel een punt een punt blijft om te maken.

School is er inderdaad voor het leren. Maar juist met leren komen heel veel meer kinderen op hun eigen manier mee. Waarvoor Passend Onderwijs is bedacht, toch? De minister deed laatst een oproep aan scholen om mondig te durven zijn: spreek het uit als passend onderwijs niet werkt (voor jullie). Ik ben het met hem eens: spreek het uit. En voeg anders toe, b.v. een te behalen certificaat voor (Beeld- en) breincoach, tevens via Slimme Werkvloer aan te vragen. Zodat wachtlijsten voor pedagogen e.d. (tijdelijk?) overbrugd kunnen worden. Dagelijkse aanwezigheid van kinderen zonder het (ruimer) stellen van praktische prioriteiten lijkt me geheel haaks staan op het concept passend.

Ook tijdens het rondbellen voor een rondleiding was mijn indruk dat (meerdere) scholen onwennig over kwamen. 'Wat weet u van HSP anno nu? Ehm, dat het niet nog niet bewezen is…?' Een enkeling bevestigde dat leraren in geval van Passend Onderwijs ook moeite hadden de reguliere lesstof los te laten.

Het nieuwe Curriculum gaat volgend jaar tot 2019 van start met ontwikkelteams waarin gereflecteerd mag worden. Begin 2020 vangen kindcentra aan en 2032 zou het nieuwe leren voltooid moeten zijn.

Dankbaarheid

Kinderen voelen (alle) volwassenen aan, is het credo van opvoedondersteunend Nederland. Dus ook leraren. Dan zegt mijn kind, uit dankbaarheid aan het einde van de dag, in plaats van te schoppen of te schreeuwen, ook terug: 'Je mag op m'n feestje komen.' Zo fijn vind ik dat ik er samen (mede dankzij) met jou mag zijn. 

Even vallen en gewoon weer opstaan?!
8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."