OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Schoolkeuze

Welke school past bij mijn kind?

 Een school kiezen, hoe doe je dat?

Toen onze dochter drie jaar was begon al een klein beetje het zoeken naar een school. We wilden ook verhuizen, dus uiteindelijk zou de schoolkeuze bepalen waar we kwamen te wonen. We hadden wel een woonplaats in gedachten, die het dus uiteindelijk niet werd in verband met de schoolkeuze voor onze kinderen. Maar een school kiezen, hoe doe je dat eigenlijk?

Ik denk niet dat er speciale redenen zijn om voor een school te kiezen, maar dat je dit als ouders afstemt op je wensen, geloofsovertuiging en kinderen. Zo keken we naar onze kinderen, naar het karakter en wat zij nodig hadden. Dat was al gauw duidelijk; de school moest zeker niet massaal zijn, want onze kinderen zouden zich dan voelen alsof  ze gingen verzuipen in de massa.  Alle scholen die niet onder kleinschalig vielen konden we al afstrepen. Vanwege het samengaan van veel scholen waren dit er al een heleboel. De keuze zou een stuk makkelijker worden.

Christelijke school

We zijn christelijk, dus de school moest ook die geloofsovertuiging dragen. Dan kun je nog meer scholen afstrepen. Kleinschalig, christelijk, dan blijft er eigenlijk niet zoveel keuze over. We namen al vrij vroeg een kijkje op een school die ons ter ore was gekomen, want onze dochter zat op een openbare peuterspeelzaal en we merkten dat ze zich er niet altijd thuis voelde.  Het was niet zo dat ze het helemaal niet naar haar zin had, maar het kon beter. Toen ik hoorde dat er ook een christelijke peuterspeelzaal was begon dat enorm te kriebelen! Onze zoektocht naar een woning was in ieder geval niet moeilijk meer. De woonplaats was duidelijk dus de huizenjacht kon beginnen! Inmiddels was alles al in gang gezet om onze dochter over te plaatsen naar een andere peuterspeelzaal. Onze zoon was er inmiddels ook aan toe, waardoor ze konden samen starten. Heel fijn!

De peuterspeelzaal zit in hetzelfde gebouw als de school die we eerder hadden bezocht, zodat we niet verder hoefden te zoeken naar een school. Het was al vrij gauw duidelijk dat ze daar zouden blijven. De kinderen voelden zich er goed . Het was wennen maar het ging steeds beter. Ons hart maakte een sprongetje. We wisten zeker dat we de goede keuze gemaakt hadden en dat God ons hierin ook stuurde. Het sloot perfect aan bij onze wensen en onze kinderen, vooral onze dochter, die zich ontpopte van een rups naar een vlinder.

Kleinschalig en twijfels

Ze zit inmiddels in groep twee en onze zoon in groep één. Bij elkaar in de klas, dat wel. Het is een kleinschalige school en groep één/twee telt 11 leerlingen. Waarvan twee jongens. Ik kan je vertellen dat de twijfel enorm is toegeslagen sinds onze school de overstap maakte naar iPads waar ik eerder over schreef. Die twijfel heb ik niet meer, maar het feit dat er maar twee jongens in de klas zitten, waaronder ons zoontje, dat laat me bij tijden enorm twijfelen. We hebben gekozen voor kleinschalig onderwijs, zonder te denken aan het feit dat de keuze en het aantal van hetzelfde geslacht automatisch ook klein is. Ik heb even moeten slikken…

Mijn zoontje is mijn zorgenkindje. Ik denk dat iedereen in meer of mindere mate wel een zorgenkindje heeft en de alarmbellen gaan geregeld af, letterlijk en figuurlijk. Mijn dochter heeft het ontzettend naar haar zin en ook mijn zoon gaat niet met tegenzin naar school. Maar als ouders denk je er vaak dieper over na en je gedachten kunnen enorm overheersen en de baas spelen. Heb ik wel een goede keuze gemaakt?

Gebedsgroep

Sinds kort is er een gebedsgroep. Je kunt nooit teveel bidden en een iets groter leerlingenaantal zou ook zeker niet vervelend zijn. En de gesprekken tijdens die gebedsgroep die doen zo goed. Er leven dezelfde twijfels bij andere ouders en tegelijkertijd krijg je uit de onverwachte hoek ineens een hele andere kijk op de dingen. Je bent zelf zo gauw in de negatieve spiraal door alles te zien wat je mist en wat er niet is of wat je meer zou willen.
Maar is het niet veel belangrijker om stil te staan bij dat je de keuze voor de school maakte met de Allerhoogste? En het feit dat je kinderen er helemaal op hun plek zijn? Want waar koos je eigenlijk voor? Voor kleinschalig, christelijk, persoonlijke aandacht en dat is er allemaal. Ik denk dat er geen school beter zou aansluiten als het ging om persoonlijke aandacht. Mijn kinderen worden gezien en gehoord. Ze mogen er zijn, precies zoals ze zijn. Ze leren dat ze geliefd zijn door onze Hemelse Vader en soms kennen ze de Bijbelverhalen nog beter dan dat ik ze ken.

Ik voel me een gelukkig mens met onze keuze voor deze school en al slaan de twijfels soms keihard toe, het is goed om steeds weer te bedenken waar je voor koos en wat jouw moederhart zo goed doet. Een keuze voor een school maken is niet gemakkelijk, maar ik durf met een hand op mijn hart te zeggen, door alle twijfels heen, dat wij de juiste keuze hebben gemaakt door naar deze school te gaan en ik kan de school bij iedereen aanbevelen!

Log in op Ouderportaal ParnasSys

Hoe mijn fibromyalgie mijn moederschap beïnvloedt
Is het al januari? Yes it is!!!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Ineke Bits op donderdag 11 januari 2018 13:17

Prachtig geschreven!

Prachtig geschreven!
Andrea Duijzer op donderdag 11 januari 2018 14:35

Mooi dat jullie deze keuze gemaakt hebben. Wij hebben onze kids ook op enige nog echt Christelijke basisschool hier in buurt. Ze mogen zichzelf zijn en groeien op met de kennis over de bijbel en God. Ik heb dit zelf nooit gehad en ik vind het een waardevolle toevoeging aan hun opvoeding. Ze hebben hier in groep 8 ook een soort van voorbereiding naar het middelbaar onderwijs. Daar ben ik wel nogal eens bang voor: Straks komen ze uit hun beschermde omgeving, en dan? Maar dit duur nog jaren en ik weet zeker dat ook dit goed komt met de hulp van onze God!

Mooi dat jullie deze keuze gemaakt hebben. Wij hebben onze kids ook op enige nog echt Christelijke basisschool hier in buurt. Ze mogen zichzelf zijn en groeien op met de kennis over de bijbel en God. Ik heb dit zelf nooit gehad en ik vind het een waardevolle toevoeging aan hun opvoeding. Ze hebben hier in groep 8 ook een soort van voorbereiding naar het middelbaar onderwijs. Daar ben ik wel nogal eens bang voor: Straks komen ze uit hun beschermde omgeving, en dan? Maar dit duur nog jaren en ik weet zeker dat ook dit goed komt met de hulp van onze God!
Joyce Faber op donderdag 11 januari 2018 16:49

Lastige dingen he?!
Alles komt neer op: vertrouwen!

Maar ik herken het waardevolle inderdaad enorm!! Veel scholen noemen zich christelijk, maar vind ik het tekort schieten in christelijk onderwijs. Bij onze school is dat niet zo. Wat jij zegt; nog een echte christelijke school.

Lastige dingen he?! Alles komt neer op: vertrouwen! Maar ik herken het waardevolle inderdaad enorm!! Veel scholen noemen zich christelijk, maar vind ik het tekort schieten in christelijk onderwijs. Bij onze school is dat niet zo. Wat jij zegt; nog een echte christelijke school.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."