OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Spelen en kids

Spelen en kinderen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor kinderen is spelen de manier om de wereld om zich heen te ontdekken. Het gaat als vanzelf. Niemand hoeft ze te vertellen dat ze moeten spelen. Als we kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om te spelen, dan laten ze fantastisch spel zien. Ik geniet daar van! In mijn blogs over spelen en kids deel ik graag mijn enthousiasme, mijn ervaringen en mijn kennis over spel en spelen.

Drukke jongens te spelen in huis? - deel 1

Drukke jongens te spelen in huis?  - deel 1

Hoe laat je een speelafspraak zo verlopen dat je er allemaal plezier aan beleeft?

Het overkwam me jaren geleden. Mijn dochter, toen 4 en smoorverliefd op een jongen in de groep, had met hem afgesproken bij ons te spelen. Ik vond het goed. Als ouder is het namelijk best fijn dat je kind een beetje aansluiting vindt bij kinderen in de groep en zo'n nieuw speelafspraakje helpt daarbij. Om 14.00 zou hij er zijn.

Ik had de deur nog maar nauwelijks geopend of hij was al binnen. Liep regelrecht naar de kamer, klom daar op een grote luie stoel en wist binnen enkele seconden dat deze stoel met een hendel in allerlei standen te zetten was.
Daarna zag hij de schommel die bij ons een tijdje midden in kamer hing ( leve de kamer-en- suite) en zwaaide binnen de kortste keren harder dan iemand ooit in ons huis had gedaan. Zijn schoenen konden het plafond raken!
Nu zijn meisjes daar voorzichtiger in en mijn zoon was op dat moment net 2 dus die kon deze prestatie nog niet leveren. Daarom was het op dat moment toch even schrikken: wat gebeurt hier allemaal? Een soort wervelwind trok door het huis. En ik kon er alleen maar naar kijken....

En ook al ging er niets kapot, één ding wist ik zeker: dit zou me niet nog een keer overkomen. Een volgende keer zou ik goed voorbereid zijn.

Dus toen ik wist dat mijn dochter nog steeds dol was op deze jongen en er zeer binnenkort een volgende speelafspraak zou komen, heb ik alvast wat spullen bewaard. Zo hadden we door aankoop van een nieuwe kinderfiets (zo een die je nog zelf in elkaar moest zetten en dus met doos en al mee naar huis kon nemen) een mooie doos in huis die ik meteen apart heb gezet, voor het geval dat.

Tweede afspraak

En een paar dagen later was er een tweede speelafspraak met de jongen.

De binnenkomst verliep deze keer wat rustiger. Hij kende het huis nu en hoefde niet meer op ontdekkingstocht. Bij het zien van de doos werd zijn fantasie geprikkeld. Allerlei ideeën over wat je allemaal met deze doos zou kunnen doen werden meteen met mijn dochter gedeeld. Zullen we...of nee.....
Op de achtergrond hoorde ik het allemaal met plezier aan. Wat een fantasie!

Uiteindelijk ontstond het idee om een huis te maken. Dat leek ze allebei een goed plan.
Toen de contouren van het huis zichtbaar werden, was er meer spelmateriaal nodig. Op dat moment ben ik met ze mee gaan denken om ervoor te zorgen dat hun plan ook echt vorm kreeg. Ik heb ze geholpen met het halen van stoeltjes en een tafel en trok een paar bakken met servies en kookspulletjes uit de kast.

Meer was niet nodig om het spel van "vadertje en moedertje" op gang te brengen.

Van druk gedrag bij deze jongen was geen sprake meer. Hij had zijn aandacht volledig gericht op het spel in het huis dat ze samen hadden gebouwd. En hij leek zijn rol als vader heel serieus te nemen. Deze betrokkenheid was voelbaar en hoorbaar. Het huis was netjes ingericht, alles had een plek.

Er werd op rustige toon gesproken. Het klonk als een echte vader en moeder die steeds in overleg gingen met elkaar over wat er allemaal gedaan moest worden. En zo halverwege de middag werd er natuurlijk ook iets gedronken in het huis. Met wat lekkers erbij.

Dat voelde als een beloning op wat er allemaal tot stand was gekomen deze middag.

Ik was tevreden. Door me enigszins voor te bereiden en hier en daar een beetje te helpen had ik deze kinderen een plezierige middag kunnen bezorgen. En daar was zelfs de moeder van deze jongen me dankbaar voor.

Volgende week deel 2 over drukke jongens te spelen.

Creatieve vakantie voor kids en ouders in Italië: ...
creatieve knutselmiddag heeft veel plezier en zelf...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."