OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Kleuterhumor

Kleuterhumor

"Jij bent een poep!". "Nee jij bent een poep!". "En jij bent een scheet!". "Hahahahaha!". Zet twee kleuters bij elkaar en je ontkomt er bijna niet aan. Poep- en plashumor. Wellicht komt het doordat kleuters die voor het eerst naar school gaan ineens hun eigen billen moeten afvegen. Of halve dagen met poep tussen hun billen moeten rondlopen. Hoe dan ook: kleuters vinden weinig zo fascinerend als poep. En niets zo hilarisch als poep- en plashumor. 

In de klas van mijn zoon heet het tv-programma "Koekeloere" tegenwoordig "Poepeloere". En het rijmpje van "1 april" is eind april nog steeds populair omdat het hier eindigt op "poep in je bil". Of "kikker in je poep". Minstens zo grappig. Bij ons thuis zijn de poep- en plasgrapjes vooral tijdens het avondeten favoriet. "Mama…" "Ja?" "Poepiescheet! Hahahahaha!" riep mijn zoon laatst toen ik een hap broccoli in mijn mond stak. En toen zijn zusje trots herhaalde "Poe-pie-seet!" verdween haar grote broer letterlijk onder de tafel van het lachen. Inmiddels heeft onze kleuter zichzelf omgedoopt tot 'Pietje poep', dus als hij weer eens "poep" roept als we vragen wat hij op zijn brood wil, zeggen we: "Oh, Pietje poep is er weer!".

Maar laatst maakte ik een fout. En dat heb ik geweten. Het begon nog vrij onschuldig: "Kijk uit, hondenpoep!" riep ik toen ik onderweg naar de auto over een grote drol heen stapte. "Wáát?!" riep hij terwijl hij nog even naar een rondslingerende voetbal rende. "Wat zeg je?!" verbeterde ik hem geïrriteerd, om vervolgens te roepen: "Níet in de hondenpoep gaan staan!". En dáár ging het mis. Want onze hersenen registeren het woordje 'niet' niet. Daar kunnen onze hersenen – en dus ook die van onze kinderen – simpelweg niets mee. We horen het wel, maar verwerken het niet. Let maar eens op: Niet aan taart denken hè. Wat doe je nu? Precies! En nu niet je Facebook gaan checken hè?! En denk vooral niet aan een heerlijke kop koffie. Waar heb je nu zin in? Juist! 

Dus toen ik tegen mijn zoon – die niets zo fascinerend vindt als poep – zei dat hij níet in de hondenpoep mocht gaan staan…. Je raadt het al… Terwijl ik mezelf wel de haren uit mijn hoofd wilde trekken, stond mijn zoon eens even lekker zijn zondagse schoenen in een grote hondendrol te draaien. Wat een sensatie moet dat zijn geweest. En om nog even te bewijzen dat hij écht een kleuter was, beweerde hij vervolgens glashard dat hij per óngeluk in de poep was gaan staan. Want behalve 'poep' of 'scheet' zeggen, heeft hij natuurlijk ook het jokken ontdekt. Zoals het een kleuter betaamt. 

Mijn tip van vandaag: Zeg nooit 'niet' tegen je kind; benoem liever wat je wél verwacht. En als je echt iets per direct wil verbieden, zeg dan: "Stop hiermee!" (in plaats van "Niet slaan!" bijvoorbeeld).

4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel
Als een koe zo blij!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."