OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Zomaar korte dingetjes die in mij opkomen of die ik mee maak waarvan ik denk dat het leuk is om te delen met andere ouders en verzorgers.

"Nieuwe Barbie: "Hello Barbie" stuurt de opnames van je kind de cloud in!"

"Nieuwe Barbie: "Hello Barbie" stuurt de opnames van je kind de cloud in!"

Dat is ongeveer de titel van een artikel op internet in Quartz over de nieuwe Barbie.

Deze Barbie komt in het najaar uit. Met deze pop kan je kind een conversatie hebben. Het kind drukt op een knop en kan Barbie een vraag stellen. De pop is wifi enabled en zoekt naar een antwoord. Hoe vaker het kind iets vraagt des te beter kan Barbie een antwoord formuleren.
Het blijft dus een computer die antwoord geeft op de vragen. Barbie kan zelf ook vragen stellen. En daar, denk ik, zijn veel ouders en privacy groepen bezorgd over.
Liggen de diepste gedachtes van een klein kind ineens op straat (of in de cloud)
Zoals Angela Campbell, een rechten professor en privacy specialist zegt in een bericht van CCFC (De Campain for a Commercial Free Childhood)
"If I had a young child, I would be very concerned that my child's intimate conversations with her doll were being recorded and analyzed. "(link naar artikel)

Een andere opmerking ook in het bericht van CCFC zegt dat het kind niet met een pop praat maar met een conglomeraat dat alleen maar een financiele interesse in het kind heeft:

"Kids using 'Hello Barbie' aren't only talking to a doll, they are talking directly to a toy conglomerate whose only interest in them is financial," said Dr. Susan Linn, CCFC's Executive Director. "It's creepy—and creates a host of dangers for children and families."(link naar artikel)

Maar is dit nieuw? Is het het enige device wat gegevens van je kind op die manier bewaard en in feite open stelt voor ander gebruik? Ik denk van niet. Alle spelletjes, speelgoed en, zoals ook in het artikel van Quartz staat, nieuwe smart tv's zullen gebruik en stemmen gebruiken om met jou of je kind te communiceren.
"Other home-based technologies that collect users' speech, such as Samsung's smart TV, have raised similar concerns. The TV's voice command feature translates speech through third-party software into text that is routed back to the TV as a command." (link naar artikel)

Hoe meer je het gebruikt hoe beter de response. Daar zijn ingewikkelde stem en text algoritmes voor die computers gebruiken om te analyseren wat je wilt. Die gegevens kun je natuurlijk ook voor marketing doeleinden gebruiken. Maar ik geloof, en misschien ben ik te goedgelovig, dat mensen die een speelgoed als dit ontwikkelen dat niet doen met alleen een financieel oogpunt. Ik denk wel dat mensen graag een stuk speelgoed ontwikkelen wat kinderen ook echt leuk vinden.

Volgens ToyTalk, het bedrijfje dat de techniek van deze pop heeft ontwikkeld zullen ze de gegevens niet aan derden verkopen met marketing doeleinden. Verder moeten de ouders ook eerst toestemming geven voordat Barbie inderdaad gaat recorden en terug gaat praten.
 "No data collected can nor will be used for marketing, advertising, nor publicity purposes,"  zo zegt ToyTalk CEO Oren Jacob in een email statement aan Quartz."

Dan heb je natuurlijk nog de vraag. Is het wel nodig dat je kind een stuk speelgoed heeft dat terugpraat, gaat dat niet tenkoste van de fantasie ontwikkeling van een kind. Mattel, de maker van Barbie bepaalt immers welke kant de converstatie op gaat en niet het kind. Zoals ook kinderart, Dipesh Navsaria, MPH,MD, assistent professor aan de Universiteit van Wisconsin School for Medicine and Public Health zegt:

"Computer algorithms can't replace—and should not displace—the nuanced responsiveness of caring people interacting with one another,"Children's well-being and healthy development demand relationships and conversations with real people and real friends. Children do not need commercially manufactured messages—artificially created after listening in on anyone within range of Mattel's microphones."

Ik denk niet dat deze nieuwe Barbie zo heel anders is in dat opzicht als de Furbie en allerlei aps waar veel kinderen al mee spelen. Is het erg? Ik weet het eigenlijk niet. Ik vind wel dat je als ouders goed moet beseffen wat je doet, maar dat geld ook voor het gebruik van instagram, chats en facebook en kinderen. Zolang je je realiseert dat alles wat je met een internet connectie verstuurt bewaard kan worden en gebruikt kan worden in marketing of andere doeleinden. En natuurlijk is het wel belangrijk dat kinderen buiten blijven spelen en veel met elkaar spelen zonder alle hulpmiddelen maar daar hebben ze ouders voor om dat in de gaten te houden.

Barbie komt in de herfst in de winkels met een adviesprijs van $74.99 dus het is ook niet een goedkoop speeltje.

Wil je zien hoe Barbie nu eigenlijk werkt? Kijk dan hier op het filmpje:

Artikelen geciteerd:

http://www.commercialfreechildhood.org/child-advocates-mobilize-stop-mattels-eavesdropping-hello-barbie

http://qz.com/362891/new-hello-barbie-records-kids-voices-and-sends-the-intel-back-to-mattel/

 

Vader-dochter team maakt nieuwe versie van Jurassi...
Superworm
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."