OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Temperament bij een kind: zichtbaar of niet?

Ben ik de enige met een temperamentvol kind?
 Vier jaar CJG controles heeft me gek genoeg niet veel bijgebracht over temperament van een jong kind in ontwikkeling. Ik prijs het Nederlands Jeugdinstituut voor alle informatie die mij wel bereikte, zoals de brochure 'Hoogbegaafdheid bij Jonge Kinderen'.

Ik vroeg me destijds af of onze peuterspeelzaal deze ook had gelezen. Met de komst van een nieuwe juf kwamen zijn temperamentvolle gedragingen nog wat meer aan bod. Hierop maakte ik snel een handgeschreven index van deze brochure en verwees naar online bronnen.

Is er dan niemand met een temperamentvol kind?

Hoe of waar er ook een discussie is over het onderwerp kinderen, in de afgelopen vier jaar (mijn kindje is nu vier) is het woord temperament bijna niet genoemd. Onvoorstelbaar...Zo ongelofelijk dat spontaan na onvoorstelbaar de woorden complottheorie denkbeeldig in mijn oren klinken.

Of gewoonweg een nieuwe generatie jonge ouders, net als ik zelf die de overgang van baby naar vooruitstrevend en straks weldenkend MedeMensjeVanLiefde ineens voor hun ogen zien geschieden? Mijlpalen en opstoppingen afgewisseld met elkaar. Geen one size fits all, dat zeker niet. En een verademing, zeker ten einde de babypuberteit, het nieuwe aftasten ook minder wordt. Gestaag, maar zeker niet verslappen zoals ik de humor bleef (zoeken) en vinden bij Fantastic Moms afgewisseld met De Relaxte Moedersclub.

Kinderen grootbrengen verdient een box

Wie de tropenjaren overleeft verdient een box: een groot compliment, iets wat ik vaak achterwege vind blijven. Respect! Voor alles en iedereen rondom het grootbrengen van kleine kids. Respect hiervoor in tijden waarin ontwikkeling eigenlijk niet zichtbaar maar wel meetbaar mag zijn. Dubbele box voor de ouders met kanjers van kids met temperament, of hoe ze ook anders genoemd worden, in plaats van hun naam. Driedubbele box voor de specialisten die voor ze op durven te komen en elke dag onverminderd voor en samen met ze door gaan.

We zijn zo temperamentvol bezig dat we het niet door hebben. Inherent aan opvoeding en ontwikkeling, arbeidsintensief… is het belangrijk ook het kindertemperament te blijven zien. Een cursus Peuter In Zicht was al ontzettend nuttig, want echt ineens.. Zo'n mooi peutertje.. Die ineens fratsen gaat uithalen. Onder invloed van temperament een paar tandjes of drie, vier, meer zelfs.. Als alleenstaande ouder probeer ik zoveel mogelijk af te wisselen om ook zo goed mogelijk te genieten samen.

Praten met mede-helden

Nederlands Jeugdinstituut kondigde recent het project Moeders Informeren Moeders aan (MIM). Het dorp waar in ieder geval ik als alleenstaande ouder graag zou vertoeven van tijd tot tijd...Van driftbui tot de waarom-fase? Of van nachtangst tot maagzuur. Ja echt, even acclimatiseren met mede-helden (ouders). Want de een weet zus of de ander weet zo. Hoezo blijft dan toch het herkennen van temperament bij kinderen achterwege, als we er onbewust wel mee bezig zijn?

Bij aanvang van de basisschool -in een ander artikel wellicht nog iets meer daarover- een hele goede opmerking van de juf tijdens de luistergesprekken van het jaar (het omgekeerde oudergesprek). Ik vertelde haar over Max en sport, waarop ze scherp zei: 'Dat is het niet enkel voor Max'. Bij thuiskomst wist ik wat ze bedoelde, dus de volgende ochtend haastte ik me terug naar Juf (met grote J). 'Juf, Max houdt van verkleden.' Oké, dan weten we dat en gaan we er mee verder.' Onze juf steunen we als ze opstaan voor een hoger salaris en een lagere werkdruk. Onze kinderen zijn een goudeigen toekomst waard!

Mooie groet aan de nieuwe Bredeschool van Max... (wat) een fijne basis, voor een goed begin!

 

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."