OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Leeshoek

Kun je niet vinden wat jou bezig houdt, neem een kijkje op ons forum - en start een discussie. Onze deskundigen zullen zsm antwoorden!

Ken jij de opvoed-valkuilen al?

Ken jij de opvoed-valkuilen al?
Ik struikel over een autootje, breek vervolgens bijna mijn nek over een Lego blokje, de wasmand is ontploft, de vloer is bezaaid met hagelslag en in de woonkamer kan ik niet meer lopen, omdat de hele vloer van voor tot achteren vol ligt met de kussen...
Getagged in:

Buikpijn van het lachen

Buikpijn van het lachen
De pijnlijke realiteit in opvoed- en onderwijsland onder de loep. Gisteren, donderdag 13 oktober, was er in Deventer de grote Omdenktheatershow van Berthold Gunster te zien. Ik hoorde van een vriendin dat ze zou gaan en wenste haar veel plezier, maar...
Getagged in:

Nagellak is ook voor jongens!

Nagellak is ook voor jongens!
"Heeft jouw zoontje nagellak op?!"  "Dat zou mijn zoon echt niet mogen!"  Deze opmerking kreeg ik een paar jaar geleden van een kennis.  Mijn zoontje heeft een tijd in een fase gezeten dat hij het heel leuk en mooi vond om nagellak op ...

Helpend gedrag

Helpend gedrag
"Jij had toch vanmiddag op het schoolplein zand naar mij gegooid?" vraagt mijn zoon verbaasd aan het meisje dat aan onze voordeur staat. Ze heeft zojuist gevraagd of hij buiten komt spelen, en als ze knikt vervolgt mijn kleuter: "Ik vond het niet leu...

Als sportcoach MOET je pedagogisch onderlegd zijn!

Als sportcoach MOET je pedagogisch onderlegd zijn!
​ Moet je als sportcoach een pedagogische achtergrond hebben? Het eerste dat in mij opkomt, is: JA! Hoewel ik besef dat dat niet helemaal reëel is, verdient het toch zeker mijn voorkeur. Waarom? Mijn dochter zit op hockey. Hier is zij al mee begonnen...

"En toen kwam er een scherm uit mijn hand!"

"En toen kwam er een scherm uit mijn hand!"
"Weet je…" begint menig verhaal van mijn zoon. "Weet je… ik kan echt superenge geluiden maken! Hoor maar!" Er volgt een schrikbarend eng geluid dat klinkt als een combinatie tussen sissen en stikken. "Eng hè?! De juf zei dat het héél eng was. En toen...

Janusz Korczak

Janusz Korczak
Op onze laatste dag op de camping, vertelde ik de buurman over mijn werk als kindercoach en sleuteltrainer. "En hoe doe ik het als vader?" was zijn eerste reactie. "Geen idee!" riep ik volledig oprecht. "Daar let ik niet op; ik heb ook vaka...
Getagged in:

Met je kind in gesprek

Met je kind in gesprek
Parijs, Brussel, Orlando, Istanbul... Het aantal steden waar terroristische aanslagen zijn gepleegd, blijft maar groeien. Mensen die andere mensen dood maken om angst te zaaien... Niet echt iets waar je je (kleine) kinderen over wil inlicht...
Getagged in:

Leer je kind over "mensen die je een vreemd gevoel geven"

Leer je kind over "mensen die je een vreemd gevoel geven"
Kinderen zijn onschuldig en vol vertrouwen. Het beeld van een boef: mannen met stoppels en een gestreept pak die gemeen kijken.  Wanneer je kinderen ouder worden mogen ze vaak alleen buiten spelen of alleen naar een vriendje fietsen of...
Getagged in: