OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.

14 tips voor ouders van peuters die slecht luisteren

14 tips voor ouders van peuters die slecht luisteren

De meeste ouders krijgen voor het eerst met ongehoorzaamheid te maken wanneer hun kind de peuterleeftijd bereikt. Dat heeft een aantal oorzaken.

1. Grenzen verkennen

Kinderen gaan rond deze leeftijd een eigen wil ontwikkelen. Hierdoor gaan ze zich meer verzetten tegen de regels en grenzen verkennen. 'Hoe ver kan ik gaan?' Als iets niet mag, doen ze het expres nog een keer, gewoon om te kijken wat er gebeurt. En wanneer ze 'nee' horen van hun ouders, vinden ze dit heel interessant. Vooral wanneer er heel vaak 'nee' wordt gezegd. Dat is namelijk elke keer aandacht voor je kind. Het is daarom heel belangrijk dat je dit 'nee' zeggen niet steeds maar herhaalt. 1x 'nee' zeggen en daarna je kind afleiden met iets anders is wel effectief. En daarmee bedoel ik 1x 'nee' zeggen bij elke actie die ze uitvoeren. Kijk je kind daarbij 'streng' aan en spreek duidelijk. Wanneer je op hele lieve toon 'nee' zegt tegen je kind, heeft dit geen effect. Je kind reageert namelijk niet zozeer op het woord 'nee', maar op de toon waarop je het zegt en daarbij kijkt.

2. Je kind wordt mobieler

Daarnaast worden kinderen op deze leeftijd mobieler, waardoor ze bij veel meer spullen in hun omgeving kunnen komen. We kennen als ouders allemaal de situaties waarbij kinderen zich op een gegeven moment gaan optrekken aan een tafel, boeken uit de kast halen of pannen uit de keukenkastjes. Kinderen hebben vanaf dat moment al simpele regels en duidelijke grenzen nodig. Dat geldt dus ook al voor een baby van 8 maanden die kruipt. Deze regels en grenzen zijn nodig om je kind te leren luisteren, maar ook in het belang van hun veiligheid. Je kan het jezelf natuurlijk ook gewoon iets makkelijker maken door spullen waar je kind echt niet aan mag komen, tijdelijk weg te zetten of zo hoog dat ze er niet bij kunnen. Dat geldt natuurlijk niet voor alle spullen, want een kind moet ook gewoon leren luisteren. Maar als er heel veel spullen zijn waar ze niet aan mogen komen, is het voor jezelf en je kind gewoon prettiger als je er een aantal tijdelijk weg haalt. Maak je huis dus peuterveilig. Je schiet er namelijk echt niets mee op als je de hele dag 'nee' moet zeggen over van alles en nog wat. Als je het weinig hoeft te zeggen, hebben de regels die je wél stelt meer effect en houd je het bovendien gezelliger.

3. Denk vooruit

Zorg voor voldoende speelgoed en bezigheden. Een kind dat lekker aan het spelen is heeft minder tijd om lastig te worden. Denk als ouder ook 'vooruit'. Neem speelgoed mee wanneer je op stap gaat zodat je kind altijd iets te doen heeft.

4. Moedig gewenst gedrag aan

We zijn als ouders vaak geneigd om te reageren op negatief gedrag. Maar veel belangrijker is om te reageren op positief gedrag. Wanneer je kind bijvoorbeeld lekker zit te spelen is het heel belangrijk dat je dat ook benoemt.

5. Met al je aandacht

Zorg dat je aandacht van je kind hebt. Als je kind iets doet wat niet mag, stop dan even waar je mee bezig bent en ga naar je kind toe. Kijk je kind daarbij aan, zodat je weet dat hij je hoort. Doet dit op ooghoogte. Roep dus niet van een afstand, want dit zal weinig effect hebben.

6. Overtuig je kind

Zeg overtuigend 'NEE'. Dit doe je door de handjes van je kind even vast te pakken en met een rustige, maar overtuigende stem je kind toe te spreken. Kijk daarbij streng (zoals je wenkbrauwen fronsen) en schud je hoofd heen en weer.

7. Benoem wat je verlangt

Zeg je kind wat hij moet doen. Vertel je kind waar hij mee moet ophouden. Bijvoorbeeld: 'Ik wil dat je stopt met het gooien met de treintjes.' Heel belangrijk hierbij is om daarna meteen een alternatief aan te bieden: Met de treintjes mag je rijden.' 
Wil jij de andere 7 tips ook lezen? Lees dan deel 2 van mijn blog: 14 tips voor ouders van peuters die slecht luisteren.

3 redenen om van school te wisselen
Omgeving laten ontdekken komt ontwikkeling kind te...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."