OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Poep jij al op de gezonde manier?

Poep jij al op de gezonde manier?
Rechte houding


"Poep is vies, maar poepen is lekker"

Midas Dekkers (bioloog)

De manier waarop je zit tijdens het poepen heeft veel invloed op je gezondheid. Door in een "rechte zit te zitten kun je niet in één keer je poep kwijt. Het lijkt niet vanzelf te gaan en je moet "moeite doen om alles eruit te krijgen. Deze moeite, dit drukken, kan leiden tot aambeien, constipatie (verstopping) en volgens sommigen zelfs blindedarmontsteking en darmkanker (zie onderste video). 

Hoe het ook zij, het is beter om een goede houding aan te nemen en er zo voor te zorgen dat je darm zonder moeite geleegd wordt. 


Goede houding​

Hurkende houding
Door een (bijna) gehurkte houding aan te nemen, voorkom je dat je endeldarm (laatste stukje darm) gedeeltelijk wordt of niet zonder te hard drukken. Door je knieën hoger te plaatsen dan je heupen en in een (bijna) hurkhouding te zitten, voorkom je deze blokkage.

In de hurkhouding kun je makkelijker poepen, probeer het maar eens! Goed genoeg of sjorren?
3 citaten van professionals over vrij spel en risi...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Annemieke Boerma op donderdag 26 september 2019 16:18

Op 14 september heb ik voor alle gastouders van Gastouderbureau Mare een presentatie gegeven over hoe je de opvang of thuissituatie gezond kunt inrichten. Ik heb hiervoor de 6V's genomen als uitgangspunt. Helaas kan ik het plaatje niet plaatsen. Voeding voor Lichaam en Geest, zowel voor jong als oud. Met deze adviezen kom je op je ideale gewicht en wordt je Passioneel Vief!

Voeding voor het lichaam:
Wat zijn de bouwstoffen voor het lichaam? In welke hoeveelheden heb je ze nodig en hoe zorg je ervoor dat het lichaam ze opneemt? Wat is voeding en wat is vulling? Hoe stel je een maaltijd samen die je minimaal 4 uur energie geeft?

Voeding voor de geest:
De geest is het geheel aan gedachten, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen. Via de zintuigen neem je de omgeving waar. Dit doe je via je ogen, oren, huid, neus en tong of te wel: Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Als pedagogisch medewerker/leerkracht zal dit bekend voorkomen. Via de sociaal-emotionele, creatieve, cognitieve, constructieve en motorische ontwikkelingsgebieden, leg ik uit hoe je de geest kunt voeden. Welke activiteiten kun je bedenken om deze ontwikkelingsgebieden te ontplooien? Hoe pas je dit dagelijks toe? Doe je dit binnen of buiten?

Veel beweging:
Bewegen is erg belangrijk. Minimaal 60 minuten per dag. Bewegen doe je binnen en buiten, hoog en laag, snel en langzaam. Door te bewegen maakt je lichaam stoffen aan die ervoor zorgen dat je een fijn gevoel ervaart en dat je beter kunt leren. Tijdens de presentatie krijg je handvatten om dit uit te voeren.

Voorspelbaarheid:
Hier vallen de 3 R’s onder: Rust, Regelmaat en Reinheid.


Veel spiegelen:
Kinderen spiegelen de hele dag door. Zij leren door na-apen.

Veiligheid:
De basisvoorwaarde om te kunnen leren en te ontwikkelen. Als hier niet aan voldaan is, kunnen de bovenstaande V’s zich niet ontplooien.

Op 14 september heb ik voor alle gastouders van Gastouderbureau Mare een presentatie gegeven over hoe je de opvang of thuissituatie gezond kunt inrichten. Ik heb hiervoor de 6V's genomen als uitgangspunt. Helaas kan ik het plaatje niet plaatsen. Voeding voor Lichaam en Geest, zowel voor jong als oud. Met deze adviezen kom je op je ideale gewicht en wordt je Passioneel Vief! Voeding voor het lichaam: Wat zijn de bouwstoffen voor het lichaam? In welke hoeveelheden heb je ze nodig en hoe zorg je ervoor dat het lichaam ze opneemt? Wat is voeding en wat is vulling? Hoe stel je een maaltijd samen die je minimaal 4 uur energie geeft? Voeding voor de geest: De geest is het geheel aan gedachten, gevoelens en zintuigelijke waarnemingen. Via de zintuigen neem je de omgeving waar. Dit doe je via je ogen, oren, huid, neus en tong of te wel: Zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Als pedagogisch medewerker/leerkracht zal dit bekend voorkomen. Via de sociaal-emotionele, creatieve, cognitieve, constructieve en motorische ontwikkelingsgebieden, leg ik uit hoe je de geest kunt voeden. Welke activiteiten kun je bedenken om deze ontwikkelingsgebieden te ontplooien? Hoe pas je dit dagelijks toe? Doe je dit binnen of buiten? Veel beweging: Bewegen is erg belangrijk. Minimaal 60 minuten per dag. Bewegen doe je binnen en buiten, hoog en laag, snel en langzaam. Door te bewegen maakt je lichaam stoffen aan die ervoor zorgen dat je een fijn gevoel ervaart en dat je beter kunt leren. Tijdens de presentatie krijg je handvatten om dit uit te voeren. Voorspelbaarheid: Hier vallen de 3 R’s onder: Rust, Regelmaat en Reinheid. Veel spiegelen: Kinderen spiegelen de hele dag door. Zij leren door na-apen. Veiligheid: De basisvoorwaarde om te kunnen leren en te ontwikkelen. Als hier niet aan voldaan is, kunnen de bovenstaande V’s zich niet ontplooien.
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."