OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Janusz Korczak

Janusz Korczak

Op onze laatste dag op de camping, vertelde ik de buurman over mijn werk als kindercoach en sleuteltrainer. "En hoe doe ik het als vader?" was zijn eerste reactie. "Geen idee!" riep ik volledig oprecht. "Daar let ik niet op; ik heb ook vakantie!" vervolgde ik. Maar eerlijker was geweest: "Ik was veel te druk met m'n eigen kinderen!". Heerlijk hoor, vakantie. Even geen werk, studie, school en andere verplichtingen... Even helemaal op elkaar aangewezen, alle aandacht en tijd voor je gezin. Maar als je je kinderen uit hun vertrouwde omgeving, ritme en eetgewoonten 'trekt', kan het haast niet anders dan dat ze even 'iets' meer geduld, aandacht en energie van je vragen dan normaal. "Vrij van je werk, maar primetime in de opvoeding..." verzuchtte ik deze vakantie tegen mijn man. 

Nu had ik deze blog kunnen wijden aan do's en don'ts tijdens vakanties. Maar omdat ieder kind, ieder gezin en zelfs iedere vakantie zo totaal anders is, wil ik liever iets anders met jullie delen. Geen concrete tips, maar een visie. De visie achter de sleuteltraining 'HarTgrondig opvoeden'. De tekst die mijn nieuwsgierigheid naar deze opvoedtraining aanwakkerde, en me stimuleerde om 'sleuteltrainer' te worden. Ik citeer Charlotte Visch: 

"Janusz Korczak, arts, pedagoog en schrijver, beschrijft al in 1920 precies waar het in de sleuteltraining 'HarTgrondig opvoeden' om gaat: 'Een opvoeder hoort een partner te zijn en niet oppasser. Hij behoort te erkennen dat een kind problemen heeft, vragen stelt en daarop een serieus antwoord verwacht. Tezamen kunnen zij zoeken naar de best mogelijke manier van samenleven, daar waar volwassenen en kinderen bijeen zijn. 

Een verstandige opvoeder wordt niet wrevelig als hij het kind niet begrijpt, maar denkt na, gaat op onderzoek uit, ondervraagt kinderen. Zij zullen je leren hoe je hen niet al te zeer zal kwetsen… als je maar leren wilt. Het is één van de meest kwalijke fouten te denken dat de pedagogie een wetenschap is die het kind betreft en niet de mens.

Leer jezelf kennen voordat je kinderen wilt leren kennen. Kijk eerst wat je zelf kunt, voordat je begint de rechten van kinderen af te bakenen. Je bent zelf het kind onder al die kinderen dat je vóór alles moet leren kennen, opvoeden en opleiden. Als men zich in het leven laat leiden door andermans ervaring, onderzoek en opvattingen, dan verliest men zozeer het vertrouwen in zichzelf, dat men niet eens meer zelf wil waarnemen.

Geen enkele opvatting mag een absolute of immer geldende overtuiging worden. De dag van vandaag moet altijd slechts een overgang vormen tussen de som van de ervaringen van gisteren en het grote aantal ervaringen van morgen. Kinderen bestaan niet, het zijn mensen; maar hun verstand heeft een andere reikwijdte, ze hebben een andere belevingswereld, andere drijfveren, ze uiten hun gevoelens anders. Vergeet niet dat wij hen niet kennen. Ik wil handelen – integer en grondig – vanuit mijn eigen ongedwongen goede wil onder toezicht van het waakzame geweten. Niet ten behoeve van mijn gemak, maar om mij te verrijken. Wantrouwig tegenover zowel andermans opvatting als die van mijzelf. Ik weet niet, ik zoek, ik stel vragen.'"

Ter inspiratie! Fijne vakantie! 

8 tips: Meer tijd voor jezelf als moeder
4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."