OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Ontwikkelingsvoorsprong - Rem in kwadraat

ontwikkelingsvoorsprong

Voor altijd onzichtbaar

Vecht het er maar uit. Met alleen inzet ben je er nog lang niet.

Spruitjes, soep, krieltjes uit de oven. Eerste standje op school en eerste familietekening: Mama en Max met suikerspin, poes en vakantiehond, en blijkbaar een nieuw aquarium met allemaal vissen. Rust!

Tot aan bedtijd en dan weer even grenzen verleggen, brutaal zijn, power rangers nadoen en dan toch snappen dat dat geen mooie afsluiting van de dag is. Heeeeeel, veeeeel inpraten. Zelf een sinaasappel laten pellen of Sinterklaas en Juf er van vertellen, maakt ook indruk. Sterk zijn kan immers niet hetzelfde zijn als lief voor elkaar en goed samenwerken. Een ouder jongetje op het schoolplein legde me uit wat er bij Dragon Ball Z mogelijk is, krabben en duwen, slaan. Kleine hoop, school is een Vreedzame School en laat het net een hele tijd gelukkig goed gaan.

Met een kindje wat zeer waarschijnlijk voor loopt en zich snel suf verveeld ook in de kleuterklas, ligt de vierde R van Ritueel continue onder vuur. In combinatie met regelmaat lijkt het nog moeilijker te slijten, het afleren van negatief gedrag of juist bevorderen van goed. Staat je kleuters hoofd er naar, of is mama te lief of denkt ze aan haar eigen kindertijd. Een dagelijkse ui die zich herhalend inclusief tranen wordt afgepeld, mama en kind worden het beu. Waarom mogen beiden er niet zijn, hoogbegaafd, meerbegaafd, hoogsensitief, hoezo wereldvreemd. Niet te snel werken, niet te veel doen. Rem in kwadraat.

Mensen en beroepsprofielen

Kinderen met voorsprong, die letterlijk super hard groeien. Met verdwaasde mama´s en papa´s aan de kant, hoeveel blijft er over van de kindertijd. Waarom is er geen tussenoplossing. Alles zo nieuw en breekbaar, maar gelukkig komt het op gang. Met programma´s nu ook voor Peuters, kinderdagverblijven die een extra groep willen aanmaken voor 3-5 jarigen, adviesbureaus die druk in onderhandelingen zijn voor kindcentra 2020. Zelfs psychologen EU breed die overheden tot de orde op trommelen: herken een leerbehoefte, een ontwikkelingsbehoefte, geef meer respijt dan eerder gegeven. Geen basisschool vanaf 4 meer. Asynchrone ontwikkeling bestaat echt. 

Te drukke tijden, maar wel waarin ouders als ervaringsdeskundigen naast hun kind willen blijven staan. En voorzichtig gehoord gaan worden. Onderwijs inrichten blijft moeilijk, zeker tegen achtergronden van recessie, bubbels en gewoonweg voor een dubbeltje op de eerste rij willen blijven zitten. Dat extra vak eind jaren negentig, is er misschien nu wel en toen niet. En toch, blijven kinderen verkeerd kiezen, louter verstand voor gevoel en zitten zo velen met andere drijfveren zich af te vragen hoe alsnog wat tijd terug te draaien en het juiste puzzelstukje te plaatsen. Hart voor zorg, onderwijs, techniek, wetenschap. Traumasensitief, top down denken, is het allemaal afgevinkt?

Goedkoop duurkoop

Komt het waarachtig alsnog samen binnen Passend Onderwijs, of is Kindcentra enkel het volgende station en moet Curriculum 2032 het geheel recht gaan breien? Op hoop van zegen, opdat zowel kinderen als ouders als leraren zichzelf en elkaar in de ogen kunnen blijven aankijken. Niemand vecht zo hard om gebakken lucht. Opvoeden en opgroeien gaan hand in hand.  Laten we de palmen naar elkaar toe draaien en opnieuw passen en meten, dit maal in verwondering, appreciatie en respect versus sober voorleven!

Moeder zijn zonder mijn moeder

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."