OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.

Wat vind jij verantwoorde kinderprogramma's?

Wat vind jij verantwoorde kinderprogramma's?

Nu ik zelf kinderen heb krijg ik automatisch ook weer te maken met kinderprogramma's.

Drukke t.v.

Wat mij daarbij alleen opvalt, is dat de programma's tegenwoordig zo druk zijn. En daarmee bedoel ik: harde geluiden, schreeuwende kleuren, flitsende beelden en soms voorzien van een dosis geweld. In mijn beleving waren er dat soort programma's niet in mijn kindertijd. Maar misschien idealiseer ik het ook wel?

T.v.-programma's uit mijn tijd

Ik heb hele goede herinneringen aan de tv-programma's uit mijn tijd. Mijn favoriete programma was Paulus de boskabouter. Groot fan was ik! Mijn moeder vertelde mij een keer dat, toen dat programma dreigde te stoppen, ik een brief heb geschreven naar de AVRO. Met de vraag of ze dat alsjeblieft niet wilden doen (de afloop daarvan weet ik overigens niet meer). Daarnaast keek ik graag naar: Calimero, Pipo de clown, Maja de bij, Barbapapa, de bereboot, dokter Snuggels, Pipi langkous, Sindbad de zeeman, Remi alleen op de wereld, de fabeltjeskrant, Bolke de beer en Tita tovenaar. Nu ik dit aan het opschrijven ben, komt er steeds meer boven drijven en word ik weer helemaal enthousiast! Ik ga de programma's binnenkort eens googlen en dan weer bekijken een hele dag lang. Lijkt mij heerlijk!!

Toen ik wat ouder was kwamen er andere programma's voor in de plaats zoals, de familie knots (hilarisch!!), ren je rot!, de zevensprong (heel spannend!), klassewerk en nog zo'n geweldig programma: stuif es in. Weet je nog? Met Ria Bremer, wie kreeg de gouden stuiver? Ik zie het nog voor mij: terwijl ik op het puntje van mijn stoel zat en dan heel hard mee schreeuwde: "naar links!" "naar rechts!" Heerlijke t.v.!

Verdwenen

De meeste van bovenstaande programma's zijn jammer genoeg verdwenen. En als ze er nog wel zijn, dan zijn ze vaak in een nieuw jasje gestoken. Zo heeft Maja de Bij tegenwoordig een heel ander beginmuziekje (waar ik maar niet aan kan wennen), zijn de stemmen anders, of is het net iets anders getekend allemaal.

Met je tijd mee

De meeste vriendinnen, of andere ouders die ik hierover spreek, vinden het ook heel jammer dat de t.v. uit onze tijd niet meer is. Maar sommigen zeggen ook: "ja, maar hey, het is 2016, daar passen die programma's ook niet meer in. Je moet wel met je tijd mee." Daar ben ik het dus absoluut niet mee eens! Ik vond de t.v.-programma's uit mijn kindertijd veel onschuldiger, liever, creatiever en mooier. Er kwam geen, of nauwelijks geweld in voor (tenminste in mijn beleving) en het was naar mijn idee allemaal een stuk rustiger. Dus niet van die flitsende beelden en schreeuwende kleuren zoals je dat tegenwoordig veel ziet. Denk b.v. aan programma's als Spiderman, Sponge Bob etc. Vreselijk vind ik het! Ik zie overigens ook niet in wat kinderen daar van kunnen leren.

Wat zijn nu verantwoorde kinderprogramma's?

Gelukkig zijn er nu ook nog wel veel leuke, leerzame, grappige en mooie programma's voor kinderen. Wat wij binnen ons gezin allemaal graag (mee)kijken is: Buurman en Buurman (hilarisch), Masha en de beer (hoewel dit ook best druk is, zit er wel heel veel humor in, vinden wij), Pingu, Hoelahoep (heel educatief), het zandkasteel, studio Snugger (heel leerzaam én grappig), de beste vrienden quiz, het klokhuis en nog zo'n fantastisch programma: de BZT show!

Ik wil er graag nog eentje toevoegen aan mijn rijtje, omdat ik die jullie zeker niet wil onthouden. Ik werd er laatst op geattendeerd door iemand en daar ben ik (en mijn kindjes) haar heel dankbaar voor. Het heet: Miniscule en het is animatie verwerkt in een echte omgeving. De hoofdrolspelers zijn insecten. Prachtig gemaakt, mooie muziek, leerzaam én heel grappig. Als het aan mij ligt, zijn dit verantwoorde kinderprogramma's.

Wat zijn volgens jou verantwoorde kinderprogramma's?

En welke is jouw favoriet en die van je kind?

4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel
Als een koe zo blij!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Karin Schrijver op zondag 26 november 2017 20:54

Mijn zoontje is net 2, ik heb dus vaak baby tv aan, en ook pas patrol valt erg in de smaak. Daarnaast heb ik een extra zender pakker waar van Zapp een extra zender is waar ze ook oude series laten zien. Sesamstraat, en barbapapa.
De tv gaat hier meestal pas na het eten aan. Ik weet niet hoe hoe verder de programmering is. Maar wie weet is dat een tip voor je.

En daarnaast: wat fijn ook dat ook pedagogen maar 'gewone' ouders zijn. En net zo worstelen als elke andere ouder.

Mijn zoontje is net 2, ik heb dus vaak baby tv aan, en ook pas patrol valt erg in de smaak. Daarnaast heb ik een extra zender pakker waar van Zapp een extra zender is waar ze ook oude series laten zien. Sesamstraat, en barbapapa. De tv gaat hier meestal pas na het eten aan. Ik weet niet hoe hoe verder de programmering is. Maar wie weet is dat een tip voor je. En daarnaast: wat fijn ook dat ook pedagogen maar 'gewone' ouders zijn. En net zo worstelen als elke andere ouder.
Joyce Vlamings op maandag 27 november 2017 10:10

Hallo Karin,
Dank voor je reactie!
En ja hoor, ook ik als pedagoog worstel net als andere ouders regelmatig met de opvoeding
Groet, joyce

Hallo Karin, Dank voor je reactie! En ja hoor, ook ik als pedagoog worstel net als andere ouders regelmatig met de opvoeding:) Groet, joyce
Susan Traag op maandag 27 november 2017 10:53

Ik ben fan van Charlie en Lola. Ook Peppa Big en Pippi Langkous vind ik leuk voor de kinderen. Of: Lippie Kankous, zoals de oudste Pippi altijd noemde. De jongste vond The Backyardigens altijd leuk om naar te kijken. Onschuldige, schattige en vrolijke filmpjes.

Ik ben fan van Charlie en Lola. Ook Peppa Big en Pippi Langkous vind ik leuk voor de kinderen. Of: Lippie Kankous, zoals de oudste Pippi altijd noemde. De jongste vond The Backyardigens altijd leuk om naar te kijken. Onschuldige, schattige en vrolijke filmpjes.
Joyce Faber op maandag 27 november 2017 12:23

Casper en emma vind ik zo lief! Dat word hier regelmatig gekeken. Of Diego. Onschuldige programma's zijn mijn favoriet ;-)

Casper en emma vind ik zo lief! Dat word hier regelmatig gekeken. Of Diego. Onschuldige programma's zijn mijn favoriet ;-)
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."