OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Zo maak je je smartphone en tablet kidsproof

Zo maak je je smartphone en tablet kidsproof

In elk gezin heeft wel iemand een smartphone of tablet. Deze apparaten bevatten tal van mogelijkheden die kunnen helpen bij de educatie van een kind. Maar wat je niet wilt is dat een kind, op een onbewaakt moment, allerlei andere zaken doet op je tablet of smartphone. En heb je als ouder of verzorger wel zicht op hoeveel tijd een kind besteedt op een telefoon of tablet? En waar aan spendeert hij of zij deze tijd dan aan? Hier zijn veel oplossingen voor, maar wat veel mensen niet weten is dat nieuwe telefoons en tablets tegenwoordig al zijn voorzien van een standaard oplossing. In dit artikel beschrijven we een aantal van deze oplossingen die te vinden zijn op apparaten van Samsung, HTC en Apple.

Samsung 'Kids Mode'
Samsung 'Kids Mode' is een applicatie waarin kids beperkt worden in wat ze wel of niet kunnen doen op het toestel. Op bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S5 wordt deze app al standaard geïnstalleerd. Wanneer je de applicatie start, moet je een aantal zaken instellen zoals een profiel voor je kinderen en een wachtwoord. Dit zorgt ervoor dat wanneer de kleine gebruiker per ongeluk de app wilt verlaten hij of zij eerst het wachtwoord moet invullen. Zo ben je er zeker van dat je toestel veilig is op een onbewaakt moment.

b2ap3_thumbnail_kidssamsung1.png

In 'Kids Mode' krijgt de gebruiker een echte smartphone-ervaring. Er zijn verschillende schermen waar de gebruiker doorheen kan 'swipen'. Op deze schermen zijn alle apps te vinden. Standaard kan er al gebruik worden gemaakt van de camera, voice recorder en een tekenprogramma. Als ouder of verzorger kun je je kind ook toegang geven tot andere apps die zich op het toestel bevinden. De hele omgeving in de 'Kids Mode' is interactief. Op de achtergrond bevinden zich een aantal afbeeldingen die iets doen op het moment dat je er op drukt.

b2ap3_thumbnail_kidssamsung7.png

Voor de ouder of verzorger zijn er extra instellingen. Hier kan bijvoorbeeld een tijdslimiet ingesteld worden. Ook wordt inzichtelijk gemaakt welke apps het meest gebruikt worden en hoeveel tijd er aan elke app wordt besteed.

HTC Zoodles
HTC heeft een soortgelijk alternatief, wat er iets anders uitziet. Zoodles is een applicatie die standaard wordt meegeleverd bij een HTC toestel. De app is gewoon beschikbaar in de Playstore en in de iTunes Store, dus ook te downloaden voor andere Android en Apple toestellen. Het instellen van de applicatie werkt bijna hetzelfde als bij Samsung's 'Kids Mode'.

Zoodles heeft zich wat meer gericht op de ouders of verzorgers. Er is een uitgebreid 'Ouder-dashboard'. Hier kun je apps toegang verlenen tot de 'Kindermodus', zodat ze deze apps kunnen gebruiken. Verder kun je tekeningen zien die gemaakt zijn, tijdslimieten instellen en er zijn wat overige opties zoals het instellen van een geweldsfilter. Een opmerkelijke functie is de functie 'Verhaalboeken'. Als ouder of verzorger krijg je de tekst van een verhaaltje te zien. Deze tekst kun je vervolgens hardop voorlezen. Terwijl je dit doet wordt er beeld en geluid van je opgenomen, zodat het kind dit later kan terugluisteren. Naast geluid kun je ook video opnemen, zodat je te zien bent wanneer het verhaal wordt afgespeeld.

b2ap3_thumbnail_kidshtc3.png

Eenmaal in de 'Kindermodus' is er genoeg te doen. Er is een enorm aanbod aan vooraf geïnstalleerde spelletjes. Naast het spelen van spelletjes kunnen kinderen hun creatieve ei kwijt onder de knop 'kunst'. Verder zijn er de leesboeken te vinden die zijn opgenomen. Een andere functie is 'Video Mail'. Hier kan het kind een video boodschap opnemen en verzenden. Vanzelfsprekend kan dit alleen verzonden worden naar vooraf ingevoerde e-mailadressen

Het ziet er wat minder kinderlijk uit dan de 'Kids Mode' van Samsung. Het heeft wat minder weg van een app en het is midner interactief in tegenstelling tot de 'Kids Mode' van Samsung. Samsung geeft het kind meer een smartphone-ervaring, waar het bij HTC meer draait om een beschermde omgeving waarin een kind spelletjes kan spelen.

b2ap3_thumbnail_kids2.jpg

Apple
Zoodles is ook beschikbaar voor Apple toestellen, maar Apple biedt ook een standaard oplossing. Zij noemen dit 'Begeleide toegang'. Wat het precies doet is vrij simpel. Het beperkt de gebruiker binnen een bepaalde applicatie. Via het instellingenmenu kun je 'Begeleide toegang' inschakelen en een wachtwoord instellen. Vervolgens kun je een spelletje starten en door drie maal op de 'home' knop te toetsen wordt 'Begeleide toegang' ingeschakeld. Nu zit de gebruiker 'vast' in deze app. Alle toetsen zijn uitgeschakeld. Je kan zelfs bepaalde gebieden op het scherm uitschakelen, zodat de toetsen die zich daar bevinden niet bruikbaar zijn. 'Begeleide toegang' is dus wat beperkter en bevat niet de functionaliteit van apps zoals Zoodles of de 'Kids Mode' van Samsung.

b2ap3_thumbnail_iphone.png

Wil je een app waarmee een kind meerdere spelletjes kan doen en waarin je kan zien wat hij of zij doet en hoeveel tijd eraan wordt besteed? Dan is het aan te raden om voor een app te gaan zoals Zoodles.

Ga er verstandig mee om
Tablets en smartphones zijn nu eenmaal niet meer weg te denken. Voor de nieuwe generatie is het al de normaalste zaak van de wereld en staan ze waarschijnlijk bij de meesten al op het verlanglijstje. Wil je een kind het gebruik van tablets of smartphones niet ontnemen, maar wel toezicht houden op wat hij of zij doet? Dan is een van de bovenstaande oplossingen wellicht een uitkomst. Het gaat namelijk ook wel eens fout. Onlangs werd bekend dat Apple in de Verenigde Staten $32.5 miljoen dollar heeft teruggestort aan ouders waarvan de kinderen zonder toestemming apps hadden gekocht. Geef je kinderen toestemming om gebruik te maken van een tablet of smartphone? Denk dan wel aan de eventuele risico's.

Door Arnold Polinder - MobielBereikbaar.nl

Dit peutertje is absoluut getalenteerd!
Rupsje nooit genoeg
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."