OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Lezen leuk gaan vinden

Als je kind niet van lezen houdt

Lezen. Ik ben er dol op! Zonder boek voel ik me  onthand. Heel soms, als een boek zo heftig binnenkomt, kan er wel eens een dag tussen zitten. Een dag zonder boek. Een boek als 1953 (De Storm), dat als een echo in mijn hoofd bleef hangen.

Het lezen en schrijven is me met de paplepel ingegoten. Mijn oma schreef kindervoorstellingen voor het poppentheater en was docent Nederlands. Ook mijn moeder heeft altijd veel geschreven. De standaard houding van mijn vader is voorovergebogen met zijn hand op 1 oog, hangend boven een boek. Dat onze oudste hoog scoort op lezen, taal en spelling verbaast me dan ook niks. Net als ik is ze onafscheidelijk van haar boeken. Ze leest beter dan ze eet zeg maar...

Nu onze jongste naar groep 3 gaat, was ik natuurlijk razend nieuwsgierig hoe hij het lezen op zou pakken. Na het eerste halfjaar kunnen we zeggen dat hij goed meekomt. Als hij uit school komt vertelt hij enthousiast over de letters die hij geleerd heeft. En, waar hij enorm naar uitkijkt, over het letterfeest dat ze gaan vieren als ze alle letters hebben geleerd. Hij leest goed; niet in letters maar in woorden. Het lezen gaat al grotendeels geautomatiseerd, waar ik me over verbaas. In de klas doet hij aan alle oefeningen en werkjes met veel inzet en blijdschap mee. Maar thuis een boek pakken om te lezen? Nee hoor: 'Ik vind lezen niet leuk,' is het dan.

Omdat ik het toch wel belangrijk vind dat hij geen aversie krijgt om te lezen, ben ik gaan kijken: hoe kun je als ouders lezen leuker maken voor je kind? Kies voor strips of boeken in het thema waar je kind dol op is. Dit kan zijn hobby zijn, een huisdier, sport, etc. Ook het lezen van tijdschriften is een manier om je kind meer van lezen te laten houden. Als je kind al tegenzin heeft of bijvoorbeeld moeite heeft met begrijpend lezen, dan vind je hier goede leestips. Verder kun je lid worden van de bibliotheek, wat niets kost voor kinderen. Dan kunnen ze zelf hun leesvoer uitzoeken. Wat wij thuis ook consequent doen is voorlezen. Ik denk echt dat dit helpt bij het lezen leuk gaan vinden. De jongste leest tussendoor steeds grotere delen voor. We zijn op de goede weg;-)

Ik ben benieuwd of jullie nog andere tips hebben!  En houden jouw kinderen van lezen?  

Hoe mijn fibromyalgie mijn moederschap beïnvloedt
Is het al januari? Yes it is!!!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 29 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."