OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Spelen en kids

Spelen en kinderen is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Voor kinderen is spelen de manier om de wereld om zich heen te ontdekken. Het gaat als vanzelf. Niemand hoeft ze te vertellen dat ze moeten spelen. Als we kinderen letterlijk en figuurlijk de ruimte geven om te spelen, dan laten ze fantastisch spel zien. Ik geniet daar van! In mijn blogs over spelen en kids deel ik graag mijn enthousiasme, mijn ervaringen en mijn kennis over spel en spelen.
Aanbevolen 

Op naar de basisschool!

Op naar de basisschool!

Het verhaal 'Het vogeltje dat te ver vloog' maakte veel los bij de kleuters.

Nu de kat van buren is verhuisd, zie ik ze weer: de mussen en de koolmezen. Met hun jongen deze keer. Net uitgevlogen. Dat doet me denken aan het verhaal: 'Het vogeltje dat te ver vloog'. Een eenvoudig verhaal over een vogeltje dat zijn eerste vliegles krijgt. Dat uit overmoed doorvliegt en daarna in de problemen komt. De vermoeidheid slaat toe en het kan nergens een plek vinden om uit te rusten.

Dit verhaal heb ik vele malen voorgelezen aan het groepje leerlingen van de 'Opstapgroep'. Groep 0, waar ik op dat moment de juf van was. Dit ogenschijnlijk simpele verhaal, met zijn vele herhalingen in de tekst, grijpt deze kinderen zichtbaar aan. Dit verhaal gáát ergens over en is allesbehalve een leuk en luchtig verhaal.

Het thema van het verhaal blijkt precies aan te sluiten bij hun belevingswereld. Het verlaten van het veilige nest, in je eentje zonder ouders de grote onbekende wereld in, is wat zij aan den lijve ondervinden. Aan het eind van de dag weer opgehaald worden en meegenomen worden naar je veilige eigen huis, dat is precies de parallel met het boek. En iedere keer dat ik voorlees zie ik die betrokkenheid en de enorme betekenis die het verhaal voor deze kinderen heeft. Ze hangen aan mijn lippen. En ik zie de opluchting in hun hele lijf, als het vogeltje door zijn moeder wordt gevonden en meegenomen wordt naar het nest tussen de klimop.

Dan besluit ik aan de groep voor te stellen het verhaal zelf te spelen. Op dat moment telt de groeiende groep 10 kinderen en schat ik in dat dit projectje kans van slagen heeft. Ik leg uit dat we vogelkostuums gaan maken, decor gaan bouwen en het verhaal zullen laten zien aan hun ouders. De groep is enthousiast. Een aantal kinderen weet al direct welke rol zij willen spelen.

Door dit, voor deze groep, zo betekenisvolle verhaal, zijn de kinderen enorm betrokken en serieus in het uitvoeren van de opdrachten. Ik zet een paar kinderen aan het werk om op grote vellen papier met verf verschillende kleuren aan te brengen voor het maken van de veren. Bij de kraai is niet alleen zwart, maar ook blauw en zelfs iets groen in zijn veren zichtbaar. De uil heeft naast bruin ook wit en geel.

En verf mag met de vingers, ja zelfs met de hele hand op het papier gezet worden!

Het knippen wordt in eerste instantie gedaan door een paar kinderen die daar al heel goed in zijn. Daarna volgt de rest. De muur in het verhaal wordt zelf gebouwd van grote plastic blokken. Op aanraden van een meisje in groep 2, dat net het thema heeft afgerond, moet dit in half-steens-verband. Die raad nemen we ter harte.

Er komen heuse uitnodigingen die voor een groot deel door de kinderen zelf zijn gemaakt. Ik voeg alleen de nodige informatie toe. De maskers met snavel maak ik. Hoelang er destijds aan gewerkt is, weet ik niet meer. Ik schat een week of 2.

Wat ik nog wel weet, is dat tijdens de uitvoering de speelzaal bomvol zit. Dat deze 4-jarigen hun tekst uit het hoofd kennen dat we samen met veel plezier het verhaal over 'Het vogeltje dat te ver vloog' aan de ouders laten zien. Wel met een eigen slot. Want als moedermus vraagt of het vogeltje bij haar op de rug wil klimmen zodat zij hem naar huis kan brengen, zegt het vogeltje 'Nee!'. Hij wil zelf terugvliegen!

Ik ben ervan overtuigd dat dit succes mede te danken is aan de keuze voor het boek en dit verhaal. Als een verhaal zo aanspreekt, doen kinderen heel gemotiveerd mee. Het doet mij nog altijd deugd dat ik dit met deze kinderen heb mogen en kunnen doen. Dat is ook de reden dat ik er, bij het uitvliegen van jonge vogeltjes zo ergens in juni, aan terug denk.

Dit jaar speciaal, omdat de kinderen uit de 'Opstapgroep' van toen, nu in groep 8 zitten en voor de tweede keer zullen uitvliegen.

Meer verhalen van Maike Fakkert en haar belevenissen tijdens haar werk als speltherapeut vind je op haar blog.

4 vragen die ik mijn pre-puber elke dag stel
Als een koe zo blij!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
donderdag 06 oktober 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."