OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.
Fontgrootte: +

Temperamentvol kind. Heb jij er ook één?

Temperamentvol kind. Heb jij er ook één?

 -Ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet- 

Nu Mijntje 1 jaar was, begon haar zelfbesef duidelijk te groeien. Dit uitte zij door een sterke eigen wil en protesten zo nu en dan tentoon te spreiden. Dat ze pittig was, had ik bij de geboorte en de dagen daarna al door. Ze kwam krijsend ter wereld ("hoezo moet ik uit die lekkere warme buik? het is hier koud!") en ook als ze honger had en ze kreeg niet snel genoeg haar voeding, dan ging ze enorm te keer! Dit werd ook nog eens bevestigd door de verpleegsters in het ziekenhuis: "nou nou, wat een pittige tante!" Alhoewel ik op die uitspraken nu niet echt zat te wachten zo net na een bevalling en dan ook nog eens van je 1e kind. Want daar werd ik alleen maar onzekerder van.Maar goed, Mijntje heeft het natuurlijk ook niet van een vreemde (ahum..)Mijn moeder vertelde mij eens dat ik als klein kind soms zo boos kon worden dat ik flauw viel. Deze breath-holding spells, zoals dat genoemd wordt, treden vaker op bij kinderen tussen zes maanden en vijf jaar oud wanneer er sprake is van een heftige emotie. Mocht je dit ooit meemaken met je kind; probeer rustig te blijven, want hoewel je je natuurlijk helemaal rot schrikt als ouder, kan het echt geen kwaad en komt je kind na een aantal seconden weer vanzelf bij. Dit heeft Mijntje gelukkig nooit gehad, maar ik kan jullie wel vertellen dat als onze dame boos, verdrietig of bang is dat het brandalarm dan afgaat!! Nu is Mijntje een typisch voorbeeld van een temperamentvol kind. Temperamentvolle kinderen zijn heel gewone kinderen met een aantal bijzondere eigenschappen. Zo zijn ze heel gevoelig, intens en opmerkzaam en hebben ze een bijzonder sterke eigen wil. Daar zitten mooie kanten aan. Ze krijgen door hun sterke wil bijvoorbeeld vaak een hoop voor elkaar, zijn erg empathisch en kunnen intens genieten.Maar die eigenschappen hebben ook schaduwkanten.Temperamentvolle kinderen kunnen extreem ver gaan om hun zin te krijgen, ze worden soms volledig overspoeld door hun intense emoties en kunnen veel last hebben van allerlei dingen die een ander kind niet eens opmerkt. Als je daar als ouder geen rekening mee houdt, kunnen driftbuien en hysterische huilbuien het gevolg zijn. Maar als je een temperamentvol kind goed begeleidt, zullen de voordelen van de eigenschappen steeds meer naar voren komen en blijken het heel lieve, zorgzame en sociale kinderen te zijn." Is jouw kindje opvliegender en koppiger dan de meeste andere? Wellicht heb jij ook een temperamentvol kind.Van ouders vraagt dat net even een andere opvoedaanpak. Wil jij hier graag meer over weten en/of kan jij tips gebruiken hoe je nu het beste om kan gaan met deze pittige kleine mensjes? Neem dan vrijblijvend contact op met Joyeux.

7 valkuilen voor ouders waardoor kinderen slecht l...
6 jaar oud en dan ook nog eens hockey op zaterdago...

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."
Kindcentrum LeLa
 
2.2
"Zolang alles goed gaat, lijkt het wel in orde. Maar..."
Vondelkids
 
4.8
"Super tevreden. Mn kind heeft een leuke tijd gehad !..."
KIDDOOS BSO
 
5.0
"Eeen top BSO, met een topprogramma aan aktiviteiten"
Coccinelle
 
4.8
"Fijne, kleinschalige kinderopvang waar veel aandacht is voor een persoonlijke..."
De Kameleon (peuteropvang)
 
4.6
"Rust en slaap is nvt vanwege psz"
Merlijn
 
2.1
"Mijn zoontje van weken er weggehaald want ze zijn totaal..."
Pinkeltje
 
4.8
"Fantastisch kinderdagverblijf met een stel leuke meiden! Mijn kinderen zijn..."
KDV Pluk de Dag
 
4.7
Suus
"Kortom....een geweldig KDV!!! Mijn zoontje heeft t super naar zijn..."
't Hommeltje
 
4.9
esmee
"Elke keer als ik mijn dochter naar het hommeltje breng..."
Kirkels
 
1.0
patricia
"Erg gemaakt zolang de ouders aanwezig zijn, daarna weinig aandacht..."
Baaijens
 
4.5
Dorieke
"Super gastouder voor onze twee kinderen al ruim 2 jaar..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Elke
"Professioneel en duidelijke communicatie."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Inge
"Onze wensen werden in een persoonlijk gesprek goed in kaart..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Kato
"Persoonlijk advies en duidelijke communicatie."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Tom
"Dankzij de medewerkers van Snoesje een goede match gevonden met..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Bart Bakker
"Erg tevreden over het contact. Duidelijke communicatie en afspraken worden..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Stacey Siemerink
"Ik heb echt een super ervaring met snoesje ben sinds..."