OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Ziek kind? Je hebt recht op kortdurend verlof!

Wanneer heb je recht op kortdurend zorgverlof?

Mijn laatste blog 'Werkende ouders en een ziek kind' heeft veel reacties opgeleverd. Er kwam een discussie op gang, waar ik blij om ben. Wat ik ook erg waardeer is deze tip: er bestaat voor dit soort situaties kortdurend verlof. Aangezien zieke kinderen in combinatie met werkende ouders een lastige situatie blijft, wil ik je graag meer vertellen over het recht op kortdurend verlof. 

Wat is kortdurend verlof?

Kortdurend verlof wordt ook wel calamiteitenverlof  of kort verzuimverlof genoemd. Je hebt als werknemer recht om dit op te nemen als er sprake is van  bijzondere, persoonlijke omstandigheden en onvoorziene omstandigheden. Een situatie dus als geschetst in de vorige blog: jij bent aan het werk en school belt dat je kind ziek is. Of je hem of haar wilt komen ophalen. Als jij op dat moment de enige bent die voor je kind kan zorgen, heb je recht op kortdurend verlof. Dit geldt dus niet als je kind bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt. Dit recht geldt ook bij andere calamiteiten, zoals een gesprongen waterleiding thuis, of  je vrouw is aan het bevallen. 

Krijg ik doorbetaald tijdens kortdurend verlof?

Ja, als werknemer heb je recht op doorbetaling van je salaris. Je moet het zo spoedig mogelijk melden bij je werkgever, als je  gebruik moet maken van het calamiteitenverlof . Ook geef je de te verwachte tijd aan. Dit kan een aantal uren zijn, maar ook een aantal dagen. Je werkgever kan achteraf aan je vragen of je aan kunt tonen dat het kort verzuimverlof noodzakelijk was. Denk aan een brief van school of van de huisarts.  

Soms is kortdurend verlof onmogelijk.

In de praktijk blijkt het opnemen van kortdurend verlof niet altijd mogelijk. Denk aan iemand die werkt op de OK, in de zorg of in de kinderopvang. Bij die laatste geldt een verplichte verhouding van leidster en aantal kindjes. Als een kinderleidster niet direct vervangen kan worden, moet het kinderdagverblijf dus niet-zieke kinderen naar huis sturen vanwege de regels. Onwenselijk. 

Het belang van een netwerk bij ziek kind.

Er bestaat dus een grote groep werkende ouders die in de praktijk geen gebruik kunnen maken van de  verlofregelingen die we hebben in Nederland.  Voor deze ouders is het hebben van een goed netwerk om op terug te kunnen vallen is dan ook groot. Hetzelfde geldt voor alleenstaande ouders, ZZP'ers en andere zelfstandigen.  Denk aan opa's en oma's, andere familieleden, niet-werkende ouders, vrienden of buren. 

Heb jij nog aanvullingen of andere tips over werkende ouders en zieke kinderen? Plaats ze hieronder d.m.v. de knop 'Commentaar'.

...

Wanneer kan ik calamiteitenverlof of kort verzuimverlof opnemen? | Vraag en antwoord | Rijksoverheid.nl

Moet u vrij nemen omdat u bijvoorbeeld plotseling een ziek kind van school moet halen? Lees meer over calamiteitenverlof op Rijksoverheid.nl.
0
Hoe mijn fibromyalgie mijn moederschap beïnvloedt
Is het al januari? Yes it is!!!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Andrea Duijzer op dinsdag 30 januari 2018 14:23

Wij krijgen half door betaald ben ik achter gekomen. Dus het verschilt wel per werkgever...

Wij krijgen half door betaald ben ik achter gekomen. Dus het verschilt wel per werkgever...
Susan Traag op woensdag 31 januari 2018 10:02

De invulling van kortdurend zorgverlof zou kunnen verschillen per CAO/werkgever. Daar heb ik me (nog) niet in verdiept. Het lijkt me een geruststellend idee dat je, mocht het nodig zijn, een half jaar doorbetaald krijgt. Hopen dat je er nooit gebruik van hoeft te maken;-)

De invulling van kortdurend zorgverlof zou kunnen verschillen per CAO/werkgever. Daar heb ik me (nog) niet in verdiept. Het lijkt me een geruststellend idee dat je, mocht het nodig zijn, een half jaar doorbetaald krijgt. Hopen dat je er nooit gebruik van hoeft te maken;-)
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 13 april 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."
Gastouderbureau Kind aan Huis
 
1.0
"Ik beveel dit gastouderbureau niet aan. "
Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."
Kindcentrum LeLa
 
2.2
"Zolang alles goed gaat, lijkt het wel in orde. Maar..."