OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Joyce Vlamings - "ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet!"

Ik schrijf graag over mijn belevenissen als moeder versus pedagoog dat 2 wekelijks verschijnt in de vorm van een blog. Met als rode draad: “ook ik als pedagoog weet het af en toe even niet.” Daarnaast geef ik online opvoedadvies, verzorg ik workshops en vanaf medio februari 2016 ook lezingen “positief opvoeden”.

Zwangerschapsverlof voorbij, ik mag weer aan het werk.

Zwangerschapsverlof voorbij, ik mag weer aan het werk.

En toen zat mijn verlof erop.

Na 5 maanden, mocht ik weer aan het werk. Een dubbel gevoel. Aan de éne kant fijn om weer eens "onder de mensen" te zijn en met iets anders bezig te zijn dan de zorg voor je kindje. 
Aan de andere kant moeilijk. Want het betekende ook dat ik Mijntje 3 hele dagen in de week "achter moest laten".
Ook al had ik er nu veel meer vertrouwen in dat Mijntje het fijn zou hebben op het kinderdagverblijf.
Hiernaast kwamen de oma's ook 1 dag per week (om en om) op Mijntje passen, dus dan kon ze lekker thuis blijven.
De gebruiksaanwijzing die ik voor Mijntje had geschreven voor op het kinderdagverblijf, kregen de oma's uiteraard(!) ook.
En ik hoorde ze denken, toen ik alles wat al op papier stond ook nog eens mondeling toe lichte: "ja ja, komt echt wel goed, we hebben zelf ook 2 kinderen opgevoed!" Maar voor mij was het belangrijk. 

Ik wilde Mijntje veel structuur bieden. Aan de ene kant omdat het mij houvast gaf, anderzijds omdat ik weet hoe belangrijk dit is voor kinderen.
Dus, vaste bedtijden, flestijden, wandelmomenten en speelmomenten (samen of alleen). En dit verwachtte ik dus ook van de oma's (grotendeels dan, want ik weet ook echt wel dat zij het af en toe anders deden en dat is ook niet erg).
Nu hoor ik sommigen van jullie denken: "jeetje, wat overdreven zeg, het hoeft toch niet altijd op die manier" of: "is dat nu echt nodig?" En inderdaad, het hoeft niet altijd zo, er mag best eens van afgeweken worden, daar krijgt een kind niets van. Maar het bieden van structuur gebeurd met een reden. Kinderen hebben dit gewoonweg nodig.
En dat geldt voor alle kinderen. Rust, regelmaat en tijdig reageren op de behoeften van je kind. Dus voeding geven bij honger, troost bieden bij verdriet, ruimte geven voor het uiten van emoties, aandacht door te spelen met je kind en veel knuffelen.
Wist je overigens dat door middel van knuffelen er bij je kind stofjes aangemaakt worden die een heel positief effect hebben op de ontwikkeling? En wat is er nu heerlijker dan knuffelen met je kind? Of het nu een baby is of een kind van 6?
Door bovenstaande te doen, ben je voorspelbaar voor je kind, wat als gevolg heeft dat je kind zich veilig voelt en vanuit die veiligheid is een kind pas in staat om zich verder te gaan ontwikkelen en zijn omgeving te exploreren. 

Tot over 2 weken!

Wielrenners met vrouwen erop
Infento B-Trike - Leuk bouwproject voor Vader en z...

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
vrijdag 30 september 2022
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."