OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Nieuws

Heb jij tips voor onze nieuwsrubriek? Laat het ons weten!

Vandaag start de Week van Het Vergeten Kind 2018. De actie is bedoeld om aandacht te schenken aan de duizenden kinderen in Nederland die geen fijne thuissituatie hebben. 

Wie is Het Vergeten Kind? 

Het Vergeten Kind is een kind dat het thuis niet makkelijk heeft. Denk aan kinderen met verslaafde ouders, ouders met psychische problemen of huishoudens waarbij sprake is van huiselijk geweld of armoede. In ruim 55.000 gevallen is de situatie zo ernstig dat een kind niet meer thuis kan blijven wonen. 

Stuur ook een lief berichtje naar een kind!

Om deze kinderen een hart onder de riem te steken en om te laten weten dat er mensen zijn die aan ze denken, organiseert Stichting Het Vergeten Kind deze week. Je kunt een lief berichtje achterlaten op hun website. Alle berichtjes worden als een lange slinger verstuurd naar de Vergeten Kinderen in Nederland. Een warme sjaal van lieve woorden. Doe je ook mee?

Dat een traumatische jeugd lang kan doorwerken is voor onze blogger Karin de realiteit. Ze doet er alles aan om mee te kunnen draaien met de dagelijkse dingen. Hier haar indrukwekkende persoonlijke verhaal 'Eraan werken om te kunnen werken'.

Om de veiligheid in de kinderopvang te vergroten wordt vanaf 1 maart 2018 iedereen continue gescreend. Vanaf die datum mag je alleen nog in de kinderopvang werken als je bent geregistreerd in het Personenregister Kinderopvang. Personen die geregistreerd staan in dit register worden continue gescreend op strafbare feiten die belemmerend of bezwaarlijk zijn voor het werken met kinderen. Zonder inschrijving mag je dus niet werken in de kinderopvang!

Tijdelijke krachten kinderopvang

In 2013 is de screening voor de kinderopvang al uitgebreid. Sinds 5 jaar worden vaste werknemers, gastouders en hun huisgenoten continue gescreend. Met de wijziging per 1 maart 2018 worden ook tijdelijke krachten in de kinderopvang permanent gescreend, zoals stagiaires, uitzendkrachten, aannemers en vrijwilligers. 

Strafbare feit na overleg VOG 

Als iemand in dienst treed bij een kinderopvangbedrijf, dient een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) in te leveren. Een VOG wordt alleen afgegeven als er geen sprake is van gedragingen en/of strafbare feiten die van invloed kunnen zijn op het werken met kinderen. Stel dat een medewerker dit heeft ingeleverd en hij/zij gaat aan het werk in de kinderopvang. In die periode begaat hij/zij een strafbaar feit waardoor hij/zij geen VOG meer zou ontvangen voor de werkzaamheden, dan is er niemand die daarvan weet. Om die reden is het Personenregister Kinderopvang opgesteld. Door continue screening van de ingeschreven personen, is de veiligheid van kinderen in de opvang verhoogd. 

Wie dient zich in te schrijven in het Personenregister Kinderopvang?

  Iedereen die werkt in de kinderopvang dient zich te registreren: gastouders en hun huisgenoten, pedagogisch medewerkers, vast personeel, uitzendkrachten, stagiaires die voor langere tijd blijven. Maar denk ook aan ingehuurde organisaties/krachten, zoals de schoonmaakster die werkt op het tijdstip dat de kinderen ook aanwezig zijn. Of een aannemer die een eenmalige langdurige opdracht uitvoert binnen de opvanguren. Voor een volledig overzicht en meer informatie kijk je op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.  

Zo'n 50 basisscholen in Nederland ontvangen elk €8.000,- van het Ministerie van Onderwijs. Het geld is bedoeld voor het verlagen van de werkdruk in het primair onderwijs. Maar welke school ontvangt dit geld en waarom?

Knelpunten werkdruk PO in kaart brengen

Allereerst dienen scholen te onderzoeken waar exact de knelpunten bestaan bij werkdruk onder leraren in het basisonderwijs. Hierbij moeten de docenten dus worden betrokken, om aan te kunnen geven waar het grootste probleem ligt. Deze knelpunten kunnen voor iedere basisschool anders zijn. Als de oorzaken voor werkdruk bij leerkrachten in kaart zijn gebracht, kan de school kiezen voor welke activiteiten subsidie wordt aangevraagd. 

Subsidie aanvragen voor werkdrukverlaging

 Om in aanmerking te komen voor de subsidie Werkdrukvermindering Primair Onderwijs, moet eerst bovengenoemd onderzoek zijn verricht. Er dient een plan van aanpak voor kalenderjaar 2018 opgesteld te worden, waarin duidelijk wordt op welk vlak werkdrukvermindering de hoogste prioriteit heeft en welke vervolgstappen nodig zijn. Een belangrijk criterium voor het verkrijgen van subsidie is het samenwerkingsverband: het plan van aanpak dient te worden gedeeld met minimaal 1 andere basisschool.

Tot wanneer kan subsidie Werkdrukvermindering PO aangevraagd worden?

De subsidieaanvraag dient het bevoegd gezag van de school uiterlijk op 31 maart 2018 in. De aanvraag wordt pas behandeld als deze compleet is. Voor de regeling geldt op=op: er is maximaal € 400.000,- beschikbaar voor kalenderjaar 2018. Kijk voor een volledig overzicht over het aanvragen van subsidie voor het primair onderwijs op de site van het Ministerie van Onderwijs.

 Welkome druppel?

Wij zijn benieuwd hoe leerkrachten in het primair onderwijs denken over deze subsidie? Is het een druppel op een gloeiende plaat? Een welkome druppel? Of zakt de moed er juist van in je schoenen? Waar liggen bij jou op school de grootste knelpunten? Praat mee in onze Community in de groep Basisonderwijs over dit onderwerp!  

Knoopcelbatterijen, je kent ze vast wel. Die platte glimmende zilveren batterijen. Ze zitten onder andere in nepwaxinelichtjes, horloges, autosleutels en afstandsbedieningen. Soms zelfs in speelgoed. De platte batterijen verdwijnen makkelijk in de mond van kleine kinderen, wat zeer ernstige gevolgen kan hebben. Van zwaar gehandicapte kindjes en zelfs twee gevallen van overlijden.

Kinderartsen luiden de noodklok om aandacht te vragen voor dit probleem. Ouders zijn zich vaak niet bewust dat het gevaarlijk kan zijn. Bij deze: laat je kind liever niet spelen met voorwerpen waar de knoopcelbatterijen inzitten, want het kan desastreuze gevolgen hebben. Let bij de aanschaf van speelgoed op welke batterijen erin moeten. Mag je kind van jou wel spelen met zoiets als de afstandbediening? Blijf er in alle gevallen bij! 

Wat moet je doen als je kind een batterij heeft doorgeslikt? Direct naar het ziekenhuis: binnen een uur moet het voorwerp worden verwijderd. 

Met ingang van 1 januari 2018 is de Wet Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk ingegaan. In de praktijk komt het erop neer dat we in Nederland geen peuterspeelzalen meer hebben. Die vallen vanaf nu onder kinderdagverblijven.

Wat betekent dit in de praktijk?

Uit onderzoek van de universiteit Glasgow blijkt dat grootouders een negatieve invloed hebben op hun kleinkinderen.Het gaat om risicofactoren die de kans op kanker vergroten. 

De onderzoekers keken naar de invloed op het eetpatroon, het gewicht en de fysieke beweging van hun kleinkinderen. Ook werd er onderzocht of opa's en oma's in bijzijn van hun kleinkinderen rookten. De wetenschappers bekeken hiervoor 56 eerder gehouden studies in 18 verschillende landen en trokken hieruit hun conclusie: grootouders hebben een negatieve invloed op de fysieke en lichamelijke gesteldheid van hun kroost. 

Nieuwste reviews kinderopvang

Gastouderbureau Kind aan Huis
 
1.0
"Ik beveel dit gastouderbureau niet aan. Aan het begin goed..."
Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."
Kindcentrum LeLa
 
2.2
"Zolang alles goed gaat, lijkt het wel in orde. Maar..."
Vondelkids
 
4.8
"Super tevreden. Mn kind heeft een leuke tijd gehad !..."
KIDDOOS BSO
 
5.0
"Eeen top BSO, met een topprogramma aan aktiviteiten"
Coccinelle
 
4.8
"Fijne, kleinschalige kinderopvang waar veel aandacht is voor een persoonlijke..."
De Kameleon (peuteropvang)
 
4.6
"Rust en slaap is nvt vanwege psz"
Merlijn
 
2.1
"Mijn zoontje van weken er weggehaald want ze zijn totaal..."
Pinkeltje
 
4.8
"Fantastisch kinderdagverblijf met een stel leuke meiden! Mijn kinderen zijn..."
KDV Pluk de Dag
 
4.7
Suus
"Kortom....een geweldig KDV!!! Mijn zoontje heeft t super naar zijn..."
't Hommeltje
 
4.9
esmee
"Elke keer als ik mijn dochter naar het hommeltje breng..."
Kirkels
 
1.0
patricia
"Erg gemaakt zolang de ouders aanwezig zijn, daarna weinig aandacht..."
Baaijens
 
4.5
Dorieke
"Super gastouder voor onze twee kinderen al ruim 2 jaar..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Elke
"Professioneel en duidelijke communicatie."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Inge
"Onze wensen werden in een persoonlijk gesprek goed in kaart..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Kato
"Persoonlijk advies en duidelijke communicatie."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Tom
"Dankzij de medewerkers van Snoesje een goede match gevonden met..."
Gastouderbureau Snoesje
 
5.0
Bart Bakker
"Erg tevreden over het contact. Duidelijke communicatie en afspraken worden..."