OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Algemeen

In Nederland zijn 21st century skills nog niet standaard meegenomen in het lespakket op de basisschool. De maatschappij verandert in een rap tempo. Digitalisering en technologie maken dat de wereld dagelijks verandert. Welke beroepen er zijn als onze kinderen later groot zijn, is nog onbekend door alle snelle ontwikkelingen. Wat wel overduidelijk is, is dat kinderen bepaalde vaardigheden moeten beheersen, willen ze later mee kunnen draaien in de maatschappij. 

model_21e_eeuwse_vaardigheden

 

 

Zoals je in het pictogram ziet zijn er elf skills. Het zijn vaardigheden die je kind nodig heeft voor later, zoals samenwerken, communiceren, mediawijsheid, informatievaardigheden, problemen oplossen en computational thinking. Met de laatstgenoemde leren kinderen digitale tools op een creatieve manier in te zetten om problemen op te lossen. Denk aan vloggen, geluidsbewerking, zelf een site bouwen of apps ontwikkelen. Dit alles begint bij coderen en programmeren. 

 

 

 

 

 

Leren programmeren met Minecraft, Frozen of StarWars. 

Leren coderen en programmeren is voor een kind net zoiets als leren lezen, rekenen en schrijven. Niets makkelijker of moeilijker. De meeste kinderen vinden het leren programmeren leuk, omdat het is gegoten in een spel. En welk kind houdt er niet van spelletjes of gamen? Als je je kind thuis wilt leren programmeren zijn er talloze opties. Allereerst kun je kiezen tussen een app of een website. Ook van sommige idolen is een codeer- en/of programmeerspel gemaakt. Is je kind fan van Frozen, Angrybird of StarWars? Neem dan vooral een kijkje op Code Studio. Heb je thuis een kleine grote Minecraft-fan rondlopen? Dan is Computercraft iets voor jullie. Je kunt thuis al aan de slag als je kind in groep 3 zit. 

Op Heutink voor thuis vind je een overzicht van handige apps en websites voor het leren van coderen en programmeren. Verder staan er tips, filmpjes en gerelateerde artikelen.  

Workshops met thema 21st century skills 

In februari 2018 zijn er 2 inspiratiedagen voor leerkrachten, docenten in opleiding en andere geïnteresseerden die in het onderwijs werken. Je kunt (gratis) workshops volgen in het kader van 21st century skills. Geef je nu op!

OpgroeiGids is blij met elke blogger die zijn of haar kennis wil delen via ons platform! Voor onze bloggers hebben we een paar spelregels opgesteld zodat het voor iedereen duidelijk is wat wij van elkaar verwachten.

‘Wat bezielt je om zo met een kindje om te gaan?’

Christel en Andries hebben twee kinderen: Niene en Caspian. Hier hun verhaal wat zich afspeelde in de winter van 2010 in Nieuw-Zeeland, waar zij op dat moment woonden. De schokkende gebeurtenis is de directe aanleiding voor het opzetten van OpgroeiGids, waarover Christel vertelt.

Op deze kortste dag van het jaar willen we je bedanken voor alles wat we met elkaar hebben mogen delen op OpgroeiGids. Zoals Andrea in haar blog schreef: dankbaarheid maakt gelukkig. Zo zijn ook wij dankbaar: dat er zoveel prachtige blogs zijn geschreven, dat we jullie hebben mogen leren kennen. Dankbaar dat we leren van elkaar, van zowel ouders als beroepsopvoeders. Dankbaar dat 2018 voor de deur staat, boordevol nieuwe plannen en online avonturen.   

We wensen jou en (indien van toepassing) je gezin gezellige Kerstdagen toe en een gezond, blij 2018 met vele inspirerende momenten. Dat we met elkaar mooie dingen mogen blijven delen...Samen Opgroeien! 
Dank voor 2017; op naar 2018! 

Team OpgroeiGids 

Susan Traag 
Andries Gous 
Richard Buitink

Rollenspel, fantasie tijdens het spelen, gefantaseerde verhalen en verzonnen huisdieren en vriendjes. De fantasie van de meeste kinderen kent geen grenzen. Sterker nog, een peuter kan vaak moeilijk werkelijkheid en fantasie uit elkaar houden. Het monster onder hun bed is dus 'echt'!

Joyce Vlaming van pedagogisch adviesbureau Joyeux legt uit wat het nut is van fantasie bij kinderen.

'Jonge kinderen kunnen nog niet goed onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Wat kinderen nog niet weten of begrijpen vullen ze aan met hun eigen fantasie. Daarom is fantasie voor een kind erg belangrijk voor een goede ontwikkeling. Het gebruik van fantasie zorgt er namelijk voor dat een kind zich dingen in kan beelden, gevoelens of ervaringen kan uiten en leert verwerken en angsten de baas kan worden.'

Waarom hebben sommige kinderen een fantasievriendje?

'Een denkbeeldige vriendje heeft een hele duidelijke en positieve functie! Een kind verzint een fantasievriendje niet omdat het geen echte vriendjes heeft, maar het is vaak een veilige manier om de wereld om hen heen te ontdekken. Door een fantasievriendje bijvoorbeeld de schuld te geven van iets wat je als kind zelf hebt gedaan, begint een kind te leren wat wel en niet mag. De functie van een fantasievriendje is ook om moeilijke situaties door te komen, bijvoorbeeld wanneer een kind een nare periode doormaakt (denk aan; ziekte, scheiding et cetera). En het kan ervoor zorgen dat je kind zich optrekt aan zijn/haar fantasievriendje. Denk hierbij bijvoorbeeld aan iets wat je kind nog net niet in zijn eentje kan. Wanneer je kind zich inbeeld dat zijn fantasievriendje dit al wel kan, leert je kind daadwerkelijk van het fantasievriendje. Ook helpt het bij de sociale ontwikkeling. Doordat je kind hardop tegen het ‘vriendje’ praat, leert hij/zij om te gaan met conflicten en stimuleert het de taalontwikkeling.'

Op welke manieren gebruikt een kind zijn fantasie?

 'Kinderen gebruiken vaak hun fantasie op de volgende manieren:

- Het spelen van rollenspellen/’doen alsof’ spellen, door zich te verkleden en te doen alsof ze iemand anders zijn, zoals bijvoorbeeld ‘vader en moeder’.

- Een denkbeeldig fantasievriendje te hebben

- Verhalen na te spelen met poppen of met LEGO of iets dergelijks 

- Speelgoed stimuleert de fantasiewereld (poppen, auto’s, keukentje).

- Stimuleer fantasiespelletjes ook als ouders.'

Hebben alle kinderen fantasie?

'Jazeker. Alleen geeft ieder kind er een eigen invulling aan en is het bij de één heel duidelijk zichtbaar, doordat het veel rollenspellen speelt en bij de ander minder zichtbaar. Het ene kind heeft een hele periode een fantasievriendje, terwijl een ander kind veel bezig is met zich te verkleden en zich op die manier leert te verplaatsen in een ander. Of je kind speelt veel met LEGO en bouwt op die manier zijn ‘eigen wereld’.'

 Welk soort fantasie is gebruikelijk op welke leeftijd?

'Je kind leert abstracte begrippen te begrijpen rond zijn 3e jaar. Het begint dan te denken over dingen die er op dat moment niet zijn. Als je kind eenmaal op deze manier kan denken, kan hij ook dingen verzinnen. Dit is het moment dat fantasieverhalen en fantasiespelletjes ontstaan. Je kind leert ‘te doen alsof’.'

Bij jonge kinderen lopen fantasie en werkelijkheid nog door elkaar heen. Dit is de periode van ‘magisch denken’, waarin alles kan in de verbeelding van je kind. Je kind gelooft dat wat hij denkt ook echt gebeurt. Deze periode zie je vooral bij kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar. Tijdens deze periode kunnen er ook vaak angsten ontstaan. De fantasie kan namelijk leuke beelden oproepen bij je kind, maar ook enge beelden. Neem de angst altijd serieus en probeer als ouder de oorzaak van de angst te achterhalen, ook al valt dit niet altijd mee.

Kleuters zijn bezig om fantasie en werkelijkheid uit elkaar te halen. Tussen hun derde en vierde levensjaar kunnen ze het verschil zien tussen bijvoorbeeld voorleesverhalen gebaseerd op het echte leven en verhalen met verzinsels die in het echt onmogelijk zijn.

Tussen zijn 6e en 7e levensjaar maakt je kind een grote sprong in zijn cognitieve ontwikkeling. Je kind leert dan concreet te denken. Dat betekent dat hij minder fantasie krijgt.'

Een video ter illustratie van kinderfantasie: Action Movie Kid

De vader van dit jongetje heeft de fantasie van zijn zoon letterlijk tot leven gebracht. Allereerst is het een knap staaltje filmmontage. Daarnaast geeft het een goed beeld van hoe kinderen op kunnen gaan in hun fantasiespel. 

Hieronder een van de vele filmpjes van Action Movie Kid. Fantastische fantasie;-)

Spaaractie OpgroeiGids punten

Hoe werkt het?

Registreer je nu gratis bij OpgroeiGids en ontvang direct 50 extra spaarpunten. Bij bijna alle acties op de site spaar je automatisch punten voor korting op de leukste uitjes en producten. Bijvoorbeeld wanneer je dit artikel van OpgroeiGids liked of deelt op de site, een reactie of review plaatst, een nieuw blog schrijft of een foto upload. 

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."