OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

‘Wat bezielt je om zo met een kindje om te gaan?’

Christel en Andries hebben twee kinderen: Niene en Caspian. Hier hun verhaal wat zich afspeelde in de winter van 2010 in Nieuw-Zeeland, waar zij op dat moment woonden. De schokkende gebeurtenis is de directe aanleiding voor het opzetten van OpgroeiGids, waarover Christel vertelt.

Gerenommeerd gastouderbureau

Net als Niene ging Caspian toen hij 3 maanden was naar een gastouder. We hadden niet veel keus bij ons in de buurt en de gastouder van Niene wilde er liever niet een baby bij omdat ze dan minder leuke dingen kon doen met Niene en haar maatje. Ik heb het interview met Rachel alleen gedaan. Dat gaf me wel een beetje een ongemakkelijk gevoel en achteraf had ik meer referenties moeten vragen. Maar ja, ze kwam van het duurste en gerenommeerd gastouderbureau en de kinderen die daar waren en ook de ouders, leken allemaal happy met haar te zijn. Ze was laid back, relaxed, een beetje op het rommelige af maar wel bezorgd en meedenkend over waar Caspian zou gaan slapen en dergelijke. Ze was zwemlerares geweest en wilde t.z.t. Niene ook wel zwemles geven. Het leek haar leuk als haar dochtertje en Niene ook konden gaan spelen ook al werd Niene ergens anders verzorgd.

 Overstuur en uitgedroogd

Ik bracht Caspian vroeg in de morgen vaak nog in zijn pyjamaatje zo in zijn Maxi-Cosi naar Rachel. Hij was altijd de eerste die gebracht werd. Caspian leek altijd tevreden bij haar te zijn en was een redelijk blij kereltje. We hadden al eens overlegd dat hij nog steeds gebakerd sliep terwijl hij al bijna kon omrollen. Misschien wel gevaarlijk? Dus vaak met 1 armpje eruit bakeren.

 Die bewuste ochtend was ik het nieuwe pak luiers vergeten en Andries was zo lief om het naar Rachel te brengen. Hij belde aan maar er werd niet opengedaan. Hij belde mij om te vragen of ik Rachel kon bellen op haar mobiel. Hij hoorde Caspian huilen maar dacht dat Rachel misschien al bezig was met Caspian. Of misschien zat ze even op het toilet of stond ze onder de douche? We waren nog niet zo ongerust en Andries ging terug naar huis.

 Ondertussen bleef ik Rachel bellen op haar thuisnummer en haar mobiele telefoon. Na een klein uur, was ik een emotioneel een wrak en heb ik Andries gebeld dat hij terug moest gaan naar het huis van Rachel. In gedachten zag ik haar al liggen op de badkamervloer… Andries is teruggegaan en belde mij dat hij Caspian kon horen huilen maar dat er niemand open deed. Hij vroeg me om Rachel nog een keer te bellen. Dat deed ik: geen gehoor. Weer belde ik Andries  terug. Hij kon de huistelefoon over horen gaan binnen.

 Uiteindelijk is hij door de zijdeur naar binnen gegaan, die altijd open is als ze thuis zijn. Andries vond Caspian helemaal ‘moegehuild’, rood aangelopen en uitgedroogd. Het was een warme dag en hij had zijn voeding inmiddels gemist. Andries is ongerust het huis doorgelopen, op zoek naar Rachel.

 Een scherm vol gemiste oproepen.

Geen Rachel. Haar mobiele telefoon lag op het kleed in de woonkamer. Het scherm vol met gemiste oproepen van mij.Ik was opgelucht dat Caspian gelukkig niets leek te mankeren en weer gekalmeerd was. Andries had hem naar onze vrienden gebracht die voorheen ook op Niene pasten en daar vlak in de buurt woonden gebracht. Daar werd hij liefdevol opgevangen, kreeg een flesje en werd weer kalm.  Andries heeft toen de politie en het gastouderbureau gebeld en is teruggegaan naar het huis van Rachel om verder af te wachten hoe en wat.

Uren later kwam ze thuis. Ze had alle kinderen bij zich behalve Caspian. Ze claimde dat ze per ongeluk de huistelefoon in plaats van de mobiele telefoon had meegenomen. Ze was naar de dokter geweest voor haar dochtertje. Maar waarom ze dan niet daarna meteen naar huis is gekomen?

Ik was geschokt dat iemand zo met kinderen om kon gaan. Wat bezielt je om een kindje van amper 4 maanden aan zijn lot over te laten, ingebakerd en wel? En heeft ze dit vaker gedaan? Wat heb ik mijn kleine mannetje aangedaan om hem daar achter te laten, omdat ik zo nodig moet werken? Als ze het niet aankon, waarom heeft ze dat dan niet aangegeven?

Mijn schuldgevoel

Uiteindelijk is ze gearresteerd en heeft ze mij nog één keer een berichtje gestuurd via de telefoon. Ze had er spijt van en nog wat, ik weet niet meer wat erin stond. Ze is haar licentie kwijtgeraakt en later verhuisd naar een ander deel van het land.

Ik blijf me altijd enigszins schuldig voelen als ik denk aan deze dame, die blijkbaar niet in staat was voor het zorgen voor zoveel kindertjes. Het kan er bij mij niet in dat ze het moedwillig gedaan heeft. Ik vermoed dat ze gewoon niet goed nagedacht heeft en in de war was…

 Ontstaan OpgroeiGids

Wij hadden voor Rachel gekozen; het was onze verantwoordelijkheid. Hadden we nu op een site kunnen zien of ze goede referenties had, dan had dat enorm geholpen. Ik ben niet iemand die snel zijn mond open doet. Ik slurp liever via een website informatie op om vervolgens met andere ouders in contact komen over de gastouder. Het had genoeg moeten zijn dat ze van dat gerenommeerde gastouderbureau kwam, maar net als de GGD hier, geven die alleen een klinisch beeld. Ze hebben zelf geen klantervaring met de gastouder.

 Je kindje achterlaten bij een vreemde

Dit is een belangrijke reden geweest voor Andries en mij om Opgroeigids te beginnen. Hier kun je zien wat andere ouders vinden van een gastouder, een kinderdagverblijf, een oppas en andere vormen van kinderopvang. In de KidsGids lees je wat hun ervaringen zijn en kunt contact opnemen met de reviewers, als zij dat willen. Voor werkende ouders wordt het allemaal een stuk gemakkelijker om de informatie te vinden die je nodig hebt om je kinderen met een gerust hart achter te laten bij een ‘vreemde’. Door OpgroeiGids kunnen we samen de wereld van onze kinderen iets veiliger maken.

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderopvang High Five!
 
4.9
"Als ik 10 sterren kon geven voor sfeer en kindvriendelijkheid,..."
Het Kinderatelier
 
2.2
"Zeer slechte ervaring. Personeel snapt weinig, communicatie van lik-me-vestje, liegen...."
Njoy Rotterdam BV
 
1.5
"Vreselijk achteruit gegaan afgelopen 3 jaar, leidsters rennen gillend weg..."
Kindercentrum Vinkhuizen/locatie Dondersteen
 
1.1
"The most bad crèche . If you love your kids..."
De Uil Kinderopvang
 
4.7
"Heel fijn kleinschalig kinderdagverblijf met 2 locaties praktisch naast elkaar..."
Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."