OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Authors: nu.nl - kinderen

Kinderen die populariteit overschatten pesten minder vaak Foto:  NU.nl/Els Bax

Dat blijkt uit nieuw onderzoek wat zaterdag gepresenteerd wordt op het 108ste jaarlijkse congres van de American Sociological Association.

"Kinderen die hun populariteit overschatten, vertonen minder agressief gedrag," zegt een van de onderzoekers Jennifer Watling Neal van de Michigan State University. "Dit betekent dat kinderen die beter wisten hoeveel vriendjes ze werkelijk hadden of die hun populariteit onderschatten, agressiever bleken."

 

Eerder onderzoek leek erop te wijzen dat kinderen die meenden bekwamer of geliefder te zijn dan hun leeftijdgenoten door hun leraren als agressiever werden beschouwd. Het lijkt echter zo te zijn dat het waarnemen van agressiever gedrag voortkomt uit een soort van 'positief' vooroordeel: men lijkt graag te willen zien dat een populairder kind meer agressiviteit vertoont.

Vriendjes

Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer kinderen zeggen dat ze meer vriendjes hebben dan hun leeftijdgenoten, ze minder agressief gedrag vertonen.

Deze bevinding bleek op te gaan voor zowel openlijk (slaan, schoppen of het dreigen te slaan van anderen) als relationeel (anderen uitsluiten of het verspreiden van roddel en achterklap) agressief gedrag.

Bij dit onderzoek keken de wetenschappers niet naar de mening van de leraren, maar juist naar het gevoel wat kinderen over elkaar hadden. Kinderen die hun populariteit overschatten, werden door hun leeftijdgenoten minder vaak als agressief neergezet.

Beoordeeld

De onderzoekers vermoeden dat er verschillende redenen kunnen zijn waarom leerlingen die hun populariteit overschatten anderen minder vaak pesten. "Kinderen die hun sociale netwerk te hoog waarderen hebben mogelijk ook het idee dat ze meer door anderen beoordeeld worden op hun gedrag," zegt Neal.

Een andere mogelijke reden is dat kinderen die zichzelf als populairder zien dan zij zijn, denken dat ze met iedereen vriendjes zijn.

Op de vraag waarom sommige leerlingen zichzelf overschatten met betrekking tot hun sociale netwerk zegt Neal dat kinderen van nature sterk verschillen in hoe goed ze in de klas hun plek weten te bepalen. "Het is niet zo gek dat sommige kinderen een stuk meer vriendjes denken te hebben dan ze eigenlijk hebben," besluit Neal.

 

Read more RATE_LIMIT_EXCEEDED

Nieuwste reviews kinderopvang

Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."
Gastouderbureau Kind aan Huis
 
1.0
"Ik beveel dit gastouderbureau niet aan. "
Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."
Kindcentrum LeLa
 
2.2
"Zolang alles goed gaat, lijkt het wel in orde. Maar..."